Příprava státního rozpočtu na rok 2017: Namísto splácení dluhů se zvyšují počty úředníků

Ministerstvo financí k dnešní diskuzi o státním rozpočtu na rok 2017 připravilo návrh počítající se schodkem 48,5 miliard Kč a vláda tlačí dokonce na schodek 60miliardový. Podle HK ČR je chyba, že v době hospodářského růstu návrh státního rozpočtu počítá např. se zvyšováním počtu státních úředníků místo toho, aby se řešilo splacení státního dluhu nebo aspoň sestavení vyrovnaného rozpočtu.

Ilustrační fotografie
reklama

„Kdy jindy než v podmínkách konjunktury by měla vláda vést fiskální politiku, která by byla zodpovědná vůči budoucím generacím a nevytěsňovala soukromé investice?“ ptá se prezident HK ČR Vladimír Dlouhý, podle něhož je chybou, že stát zatím neprovedl prověrku hospodaření státu zaměřenou především na mandatorní a kvazimandatorní výdaje, která by umožnila zastavit jejich soustavný růst.

Vláda tak podle HK ČR promarňuje jedinečnou možnost přijímat opatření k větší konkurenceschopnosti českých podnikatelů, a tedy i tuzemské ekonomiky jako celku. Namísto toho má jen v letošním roce dojít k meziročnímu boomu míst ve státní správě o 11 846 na celkem 433 120 úředníků a další jejich růst má pokračovat. Přitom stovky státních zaměstnanců budou mít na starost jen regulaci podnikatelské sféry.

„Vzhledem ke složité geopolitické a mezinárodní bezpečnostní situaci respektujeme například záměr státu posílit Armádu ČR. O to méně ale tolerujeme nárůsty státních zaměstnanců v souvislosti se zvýšenou regulací podnikatelského sektoru. Není především jasné, proč rozšiřování, respektive zvyšování kompetencí nějakého orgánu musí tradičně v ČR vést k vyššímu počtu úředník a proč stát není schopen efektivnější reorganizace agendy úředníků stávajících,“ upozorňuje prezident HK ČR Vladimír Dlouhý, podle něhož stát má být štíhlý a efektivní.

S tisícovkami nových státních zaměstnanců nebývale porostou i náklady, k jejichž pokrytí stát bude muset vybrat více peněz do státní kasy od podnikatelů a zaměstnanců ze soukromé sféry. Jen v roce 2015 dosáhl podle údajů Závěrečného účtu průměrný měsíční hrubý plat ve finanční správě 28 754 Kč a v celní správě dokonce 34 085 Kč. To jsou miliardy korun ročně jen na mzdových výdajích, které bude muset podnikatelský sektor pokrýt.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky