Česko je šestou nejbezpečnější zemí světa

V Česku je bezpečněji než ve Švýcarsku nebo Švédsku. Organizace Institute for Economics and Peace vytvořila žebříček zemí podle bezpečnosti. Česko je šesté na celém světě. Hodnotila se mimo jiné i ochota a schopnost poskytnout první pomoc.

Praha
reklama

Fakt, že je na tom Česká republika stále lépe, dokazují čísla. Od počátku vyhlašování Světového indexu míru, tedy za deset let se nám podařilo vystoupat v žebříčku o osm příček.

„Je to skvělá zpráva pro příjezdový cestovní ruch. Pocit bezpečí je základním kritériem pro každého běžného cestovatele a jeho rodinu. Naše republika má co nabídnout a tento důležitý atribut v rozhodování zahraničních turistů o tom, kterou zemi navštíví, hraje důležitou roli,“ komentovala to ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová. 

Loňský rok jsme se umístili na desátém místě, před Portugalskem a Irskem a porazili jsme třeba i Slováky, nebo Němce. Letos se nám na záda dívali rovněž téměř všichni naši sousedé, kromě Rakouska, které je třetím nejbezpečnějším místem na světě. Prvenství však patří Islandu. Tento ostrov, který od nejbližší pevniny dělí 287 km, svůj vysoký standard drží již od roku 2008.

Organizace Institute for Economics and Peace hodnotí celkem 23 kritérií a je v nich zahrnuta vnitřní i vnější bezpečnost, dodržování lidských práv, násilné trestné činy, politická stabilita, potenciál teroristických činů, nebo násilné demonstrace. Zohledňuje se například počet vězňů nebo počet policistů. 

Praha v hlavní roli

Nejčastějším cílem turistů je v České republice hlavní město Praha, která má co nabídnout nejen z historického hlediska. Co se bezpečí týče, příjezd záchranné služby je zde do osmi minut, což je čtvrtina evropského průměru. Zkoumaná míra ochoty Pražanů pomoci poskytnout laickou první pomoc je také velice překvapivá. Třeba v roce 2015 svědci události resuscitovali dle instrukcí operátora ZZS celkem 81 % pacientů.

A jak jsou na tom ostatní státy?

1. Island
2. Dánsko
3. Rakousko
4. Nový Zéland
5. Portugalsko
6. Česká republika
7. Švýcarsko
8. Kanada
9. Japonsko
10.Slovinsko                                                                                                               22. Polsko
24. Slovensko
27. Chlile
46. Francie
78. Nepal
132. Bahrain
142. Egypt
151. Rusko
163. Syrie

Témata: Česko | Praha

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky