Řecko zasáhne dvoudenní generální stávka, očekávají se masivní protesty

Řecké odbory na středu a čtvrtek svolaly generální stávku na protest proti úsporným opatřením a škrtům. Odhaduje se, že do protestů se zapojí desetitisíce lidí, informovaly agentury Reuters a list Kathimerini.

reklama

Řecké odbory ADEDY zastupující zájmy veřejného sektoru se rozhodly přiostřit boj proti nepopulárním opatřením z pera řecké vlády. Původně se stávka měla konat pouze ve středu, později nespokojení Řekové přistoupili k jejímu prodloužení až do čtvrtka. K ADEDY se navíc přidala i odborová centrála GSEE, jež zastřešuje pracovníky v soukromém sektoru.

V zemi během celého týdne probíhaly menší protesty a stávky, ty by měly kulminovat právě příští týden, kdy bude ochromen život v celé zemi.

ADEDY a GSEE společně zastupují zájmy 2,5 milionu Řeků, tedy polovinu pracovní síly země. Společně již od května loňského roku, kdy země dostala první záchranný balíček v objemu 110 miliard eur (2,7 bilionu Kč), zorganizovaly několik stávek a protestů.

Lidé protestují i proti zavedení nové daně z majetku, která je součástí posledního balíčku úspor. O něm by měl parlament rozhodovat ve dvou hlasováních právě ve středu a ve čtvrtek.

Vláda ve snaze vyslyšet doporučení mezinárodních věřitelů, tedy Evropské unie (EU) a Mezinárodního měnového fondu (MMF) přijímá nepopulární škrty a reformy, které stále silněji narážejí na odpor obyvatel.
 
Řecký premiér Jorgos Papandreu na svém čtvrtečním jednání s předsedou Evropské rady Hermanem Van Rompuyem a předsedou ministrů financí eurozóny (Eurogroup) a lucemburským premiérem Jean-Claudem Junckerem uvedl, že Řekové jsou odhodláni přijmout „bolestivé“ reformy.
 
„Chceme změnit Řecko. A přestože to bude bolestivé, jsme odhodláni přijmout tyto změny v nejlepším zájmu řeckého lidu,“ sdělil Papandreu.
 
V tomto týdnu inspektoři Evropské centrální banky (ECB), Evropské komise (EK) a MMF sdělili, že Řecko zřejmě dostane šestou tranši finanční pomoci v objemu osmi miliard eur na začátku listopadu. Podle trojky se ale Aténám v letošním roce nepodaří naplnit rozpočtový cíl, příjmy z privatizačního programu budou navíc nižší, než se očekávalo.

Témata: řecko | demonstrace

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky