Dovolená v Itálii: Co všechno si můžete užít a na co si dát pozor

Písečné pláže, průzračné moře i úchvatné památky - to všechno nabízí slunná Itálie. Po Chorvatsku a Slovensku je třetí nejoblíbenější destinací Čechů. Přečtěte si, co všechno si můžete v Itálii užít a na co si dát pozor.

Itálie, Benátky
reklama

V Itálii si přijde na své každý a dokonce ani samotní Italové nemají potřebu jezdit na dovolenou za hranice, doma jim prý nic nechybí. Na Apeninském poloostrově je skutečně všechno, volno můžete strávit u moře, vyrazit do hor či obdivovat krásy italských měst.

Města, ze kterých dýchá historie

Říká se, že všechny cesty vedou do Říma, a měla by tam vést i ta vaše. Nejenže na vlastní oči uvidíte všechny památky, které znáte z filmů, ale budete moct v jedinečné atmosféře ochutnat pravou italskou kávu, zmrzlinu nebo pizzu.

V Benátkách si můžete užít jedinečnou plavbu v gondolách, připravte se ale na to, že to není levná záležitost. Za necelou hodinku zaplatíte mezi 70 a 100 eury. Za módou vyrazte do Milána a když už tam budete, zajděte i do slavné opery La Scala.

Za kulinářskými zážitky se vydejte do Bologně, dělají tady nejlepší těstoviny a lasagne. Na umělecká díla zase láká Florencie. Pokud chcete ochutnat tradiční italský likér limoncello, zajeďte si do Sorrenta. Odtud to potom není daleko do Pompejí nebo na sopku Vesuv.

Pláže a neodolatelná příroda

Většina Čechů při svých cestách do Itálie obvykle zakotví už na severu. Mezi nejoblíbenější pláže patří Bibione nebo Rimini. Jenže tady si dovolenou užijete jen tehdy, pokud vám nevadí tlačit se u moře s tisíci dalšími lidmi. Jestli si chcete užít více soukromí, zkuste popojet o kousek dál.

Jedny z nejkrásnějších pláží jsou v Kalábrii, která leží takřka úplně na jihu Itálie. Je tady nejčistější moře a můžete si dotud zajet lodí na Sicílii nebo Liparské ostrovy. Exkluzivní lokalitou je ostrov Capri, do kterého se kdysi zamiloval i císař Tiberius a nechal si tu postavit honosnou vilu. Nejhezčí z celého ostrova je ale Modrá jeskyně, kam svítí světlo zpod hladiny a prostor nádherně stříbřitě září.

Sázkou na jistotu je ostrov Ischia se svými termálními parky a úchvatnou přírodou. Pokud vás láká Karibik, ale nemáte na něj peníze, zajeďte si na Sardinii. Jejímu Smaragdovému pobřeží se totiž přezdívá evropský Karibik. V městečku Porto Cervo pak kotví nejluxusnější jachty na světě.

Gastronomická, ale drahá špička

Italská kuchyně je známá po celém světě a patří mezi jednu z nejlepších. Vždyť kdo by neměl rád pizzu nebo špagety! A byl by hřích tahle jídla neochutnat přímo v místě jejich původu.

Jenže italské restaurace nepatří právě mezi ty nejlevnější, výjimkou jsou jen pizzerie. Levně nevyjde ani zmrzlina, za jeden kopeček tady dáte kolem 30 korun.

Jídlo v obchodech ale pořídíte za podobné ceny jako v Česku. Navíc si můžete být jistí, že ovoce a zelenina budou o dost chutnější než u nás. Vyhlášená jsou také italská vína nebo sýry. Přehled cen ZDE.

Dopravní předpisy v Itálii

Pravidla pro řidiče jsou v Itálii hodně podobná těm českým, rozdíly se tady ale přesto najdou. Nejvýrazněji pocítí odlišnosti vaše peněženka při jízdě po dálnici. V Itálii jsou totiž dálniční poplatky vybírány v mýtných branách a pohybují se kolem 5,50 eura na 100 km. Přehled ZDE.

Platí se také za průjezd některých tunelů. Ceny ZDE.

Povinná výbava v Itálii zahrnuje výstražný trojúhelník a při vystoupení z auta mimo obec je nutné nosit reflexní vestu. Lékárničku ani hasicí přístroj vozit nemusíte. Automobily musí mít rozsvícená světla jen v tunelech a na dálnicích, mopedy a motocykly musí svítit vždy. Mlhovky můžete použít pouze při viditelnosti nižší než 50 metrů. Během řízení můžete telefonovat jen s hands-free. Maximální povolená rychlost je schodná s tou na českých silnicích.

Pokud vyloženě nemusíte tankovat v Itálii, obstarejte si benzin někde jinde. V Itálii je totiž skoro nejdráž v Evropě, víc za pohonné hmoty zaplatíte už jen v Nizozemí nebo Británii. Za litr Naturalu 95 dáte v průměru 1,527 eura, za naftu 1,344.

Témata: dovolená | Itálie

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky