Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Česku jsou potraviny levnější než v Německu. A kvalita?

Supermarkety, ilustrační fotografie
Supermarkety, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Podle Evropského statistického úřadu (Eurostatu) patří Česko mezi země s nejnižší cenou potravin v EU. A náskok má i nad sousedním Německem, kam Češi často chodí nakupovat. Je ale cena úměrná kvalitě potravin?

Ačkoli je to těžko k uvěření, v České republice nakoupíte potraviny levněji než v sousedním Německu. Dokazují to statistiky Eurostatu, podle kterých je ČR šestou nejlevnější zemí v Evropské unii, zatímco Německu patří až 12. příčka. Celkově nejdráž je v Dánsku, nejlevněji v Polsku. 

Tuto informaci na vlastní pěst ověřoval i štáb TV Nova. Udělal menší nákup s několika vybranými potravinami a statistikům opravdu musel dát za pravdu. Výsledná cena se mezi zeměmi lišila o 11 korun, z čehož lépe vyšlo Česko. A to nepočítáme cestu.

Složení nákupu TV Nova: trvanlivý salám, polotučné mléko, másloCena v Německu: v přepočtu 127 korunCena v ČR: 116 korun

Ne vždy je ale cena úměrná kvalitě. V tomto případě tomu bohužel nebylo jinak.

"Často se stává, že masný výrobek, který si koupíme v Německu za určitou cenu, tak je u nás za stejnou cenu méně kvalitní - na úkor obsahu masa. Čestí výrobci často vyměňují maso za kůžičky nabo separáty, chrupavky," potvrzuje nutriční terapeutka Martina Korejčková.

Co se sýru a mléka týče, tam byly výsledky naštěstí téměř identické. Přesto lidé obvykle raději sáhnou po potravině z Německa, než z ČR. Jak jste na tom vy?

Témata:  Česko Německo obchody

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.