Suché léto bez vody: Ministerstvo už teď naplánovalo několik opatření

Ačkoli v posledních dnech vydatně pršelo, vše nasvědčuje tomu, že v létě nás čekají extrémní sucha. Problémem je pak hlavně zničená půda, která nezadržuje vodu. Ministerstvo zemědělství proto už teď naplánovalo několik protierozních opatření.

Sucho, ilustrační fotografie
reklama

Hydrologové varují, že v létě nám hrozí extrémní sucha. V zimě navíc napadlo jen minimum sněhu a půda je stále hodně vysušená. Problémy tak můžou být hlavně na Moravě. Podle odborníků hrozí, že nebude dostatek pitné vody a také vody, kterou podniky potřebují k výrobě.

Půda v Česku je v tak dezolátním stavu, že už nědokáže pořádně zadržovat vodu. Důsledkem jsou pak podvodně a eroze, které ohrožují až dvě třetiny zemědělské půdy.

"Půda v Česku udrží pět bilionů litrů vody. Mohla by udržet o 3,4 bilionu více," řekl TV Nova Jičí Hladík z Výzkumného ústavu meliorací a ochrany půdy.

Půda nebývá dostatečně proorávaná a není provzdušněná – i kvůli tomu se voda nevsakuje a rychle stéká po povrchu, což sebou přináší extrémní erozi – tím pak trpí rybníky i kvalita vody.

"Díky tomu se zanáší přehrady, rybníky… snižuje se kapacita vodních nádrží, zhoršuje se kvalita vody," vysvětlil Jan Hodovský z Povodí Moravy.

Ministerstvo zemědělství proto plánuje hned několik protierozních opatření. A některá se týkájí i samotného pěstování plodin. V nejvíce ohrožených oblastech se nebudou smět pěstovat erozně nevhodné plodiny jako je kukuřice, brambory nebo řepa.

Zemědělce bude kontrolovat státní pozemkový úřad. Za nedodržování protierozních opatření mají hrozit až několika set tisícové pokuty.

Témata: sucho | počasí

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky