Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Téměř polovina dětí v Česku je narozena mimo manželství

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Česko mělo k 31. březnu 10 558 524 obyvatel. Žen bylo více než mužů, 50,9 %. Nejpočetnější skupinou byli lidé narození v 70. letech, kterých bylo 1,75 miliónu. V průběhu prvního čtvrtletí přibylo celkem 4 681 obyvatel. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku byl letos vyšší počet přistěhovalých osob i narozených dětí. Naopak ubylo svateb a nepatrně i rozvodů. Informuje Český statistický úřad.

Přírůstek počtu obyvatel tvořilo pouze zahraniční stěhování. V průběhu ledna až března se k nám přistěhovalo 10 507 lidí. Vystěhovalo se jich o 5 540 méně. Nejvíce do České republiky přicházeli občané Slovenska a Ukrajiny.

Kromě toho vzrostl počet živě narozených dětí. „V prvním čtvrtletí se živě narodilo 27 137 dětí, o 343 víc než vloni. Z toho 49 % byly děti narozené mimo manželství. Jejich podíl je rok od roku vyšší,“ konstatuje Iva Ritschelová, předsedkyně ČSÚ. Celkem se živě narodilo 13 951 chlapců a 13 186 děvčat. Nejvíce dětí se narodilo ženám ve věku 31 let. Prvorodičky byly nejčastěji ve věku 29 let.

V prvním čtvrtletí vstoupilo do manželství 3 253 párů snoubenců, o necelých 400 méně než ve stejném období loňského roku. „Své první manželství uzavřelo 2 097 mužů a 2 032 žen. Tito ženichové byli v průměru ve věku 32,9 let, nevěsty pak 30,1 let,“ upřesňuje Michaela Němečková z oddělení demografické statistiky ČSÚ.

Soudy rozvedly 6 265 manželství, zhruba stejně jako vloni. Rozvedené manželství trvalo v průměru 14,8 let. 58 % rozvodů se týkalo manželství s nezletilými dětmi, jichž bylo v součtu bezmála 5 700.

Témata:  Česko lidé děti

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.