Kalousek chce vyšachovat Babiše. Tohle nabídl ČSSD a lidovcům

Chystaná reorganizace policie a následné odstoupení současného šéfa protimafiánského útvaru Roberta Šlachty odstartovaly zatím nejvážnější vládní krizi. ANO dokonce zvažuje odchod z vlády.

Miroslav Kalousek
reklama

Premiér Bohuslav Sobotka v pátek večer řekl, že mu kroky hnutí ANO Andreje Babiše směrem ke změnám v policii připadají jako dopředu připravené a dokonce jako součást předvolební kampaně Babišova hnutí.

Šušká se o tom, že ministr financí by si přál předčasné volby, po kterých by se mohl stát premiérem on sám. Takového vývoje se evidentně obává i předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Babišův předchůdce na pozici strážce státní kasy proto trochu neočekávaně spěchá na pomoc zbylým dvěma vládním stranám - lidovcům a sociálním demokratům.

Předseda TOP 09 se totiž deníku Právo svěřil, že pokud roztržka kvůli změnám v policii opravdu povede k pádu současné vlády, je připraven podpořit menšinovou vládu lidovců a ČSSD bez Babišova ANO.

Případné spolupráci se nebrání ani předseda ODS Petr Fiala, ten ovšem nechce slibovat podporu předem a počká, jak se situace dál vyvine.

"Jednání o obměně vládní koalice by muselo proběhnout na základě toho, co ta vláda vůbec chce. S jakým programovým prohlášením by přišla," řekl Právu místopředseda komunistů Jiří Dolejš.

Jinými slovy to vypadá, že všechny "tradiční" parlamentní strany se raději spojí, než aby dopustily vítězství Andreje Babiše v případných předčasných volbách. Že ANO má momentálně největší podporu voličů, ukázal i čerstvý průzkum společnosti Sanep.

Vládní krize odstartovala poté, co se na veřejnost dostala informace, že policejní prezidium hodlá spojit protimafiánský a protikorupční útvar policie pod jednou střechou.

Na to konto rezignoval současný šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta se slovy, že na něčem takovém se nebude podílet. 

Šlachtův krok využil Andrej Babiš, který hlasitě hovoří o rozkladu policie a deklaruje, že na něčem takovém se jeho strana nebude podílet. Premiér kvůli sporu na úterý svolal Bezpečnostní radu státu.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky