Tablety pro seniory: Díky nim mohou vstoupit do digitálního světa

Propojit seniory se svou rodinou i s celým světem prostřednictvím moderních technologií pomůže nová aplikace z dílny brněnské vývojářské firmy Oscar Senior. Ta se svým nápadem „tabletů pro prarodiče“ zaujala ve Spojených státech i v řadě inovačních soutěží. Cenami ověnčená aplikace, která je ke stažení zdarma, umožňuje seniorům bezpečný vstup do digitálního světa, zároveň jim pomáhá vystoupit ze sociálního vyloučení, ve kterém se stále častěji ocitají. Do budoucna by se aplikace mohla napojit také na systém elektronického zdravotnictví.

Ilustrační fotografie
reklama

Spojit se kdykoliv se svým prarodičem prostřednictvím zprávy nebo videohovoru, na dálku z chytrého telefonu mu přitom ukazovat fotky nebo pomoct s nastavením – to nyní umožňuje nová aplikace Oscar Senior. Nápad vzniknul před více než třemi lety v americkém Sillicon Valley, kde Tomáš Posker, spoluzakladatel firmy Oscar Tech, představoval se svými kolegy technologii vzdáleného přístupu.

Nápad vzniknul v Sillicon Valley. Díky babičce

„Zážitky jsem chtěl sdílet i se svou babičkou. Kdykoliv jsem se s ní chtěl ale spojit, strávil jsem spoustu času vysvětlováním, jak spustit počítač a Skype, a mezitím utratil spoustu peněz za mezinárodní hovory. Přišlo mi paradoxní, že se v dnešní době moderních technologií nemůžu spojit se svými nejbližšími,“ vzpomíná Tomáš Posker.

Se svými kolegy začal nejprve vyvíjet zjednodušený tablet, jehož prototyp vytisknuli na 3D tiskárně, pak se ale začali soustředit jen na software. S ním pak odstartovali v USA, kde v té době působili, dva pilotní projekty. „Bylo v nich asi padesát rodin. Každou z nich jsme navštívili, mluvili jsme se seniorem, jeho dětmi nebo vnuky a zjišťovali jsme, co potřebují. Získali jsme neuvěřitelně cennou zpětnou vazbu,“ dodává Tomáš Posker.

Připomínač léků i hry

Oscar Senior tak postupně získával další a další funkce. Dnes můžete, kromě videohovorů, zpráv a sdílení obrázků, aplikace do tabletu přidávat či odebírat podle toho, co senior potřebuje, jak je s technologiemi zdatný, nebo co ho baví. Vybírat tak můžete z  řady aplikací, jako je např. připomínač léků, mapy, internetový prohlížeč, email, předpověď počasí, zprávy, wikipedie, překladač, hry nebo třeba sociální sítě.

Za rok užívání si první verzi aplikace stáhly bez jakékoliv reklamy či marketingu dva tisíce lidí. Oscar Senior odstartoval pilotní projekt také v Evropě a získal ocenění jako Nejlepší podnikatelský projekt roku 2013, nejúspěšnější firma projektu Czech Accelerator a první místo v mezinárodní soutěži start-upů TechCrunch Radio Pitch-Off v San Francisku. Aplikace zaujala také americká média, Oscar Senior se objevil například v New York Times, Boston Chronicle, TIME magazine nebo Huffington Post.

„Od uživatelů přicházelo stále více poznatků a my jsme zjistili, že původní verze není rozšiřitelná tak, jak bychom si představovali. Rozhodli jsme se tedy začít znovu, od nuly, ale se znalostmi, které máme,“ uvedl Tomáš Posker. Aplikaci s kolegy dokončil po roce vývoje na jaře tohoto roku, v češtině je dostupná od minulého měsíce.

„Aplikace je nyní stáhnutelná na jakýkoliv tablet s operačním systémem Android a iOS, je tedy dostupná prakticky všem. Navíc je zcela bezpečná – funguje ve speciálním rozhraní, které neumožňuje seniorovi „odejít“ nebo něco „pokazit“, což bývá jejich častá obava. Navíc mu může kdykoliv někdo z kontaktů pomoct nebo poradit z chytrého telefonu prostřednictvím vzdáleného přístupu,“ vyjmenovává Tomáš Posker hlavní výhody unikátní aplikace. Ta se navíc vyhýbá typickým „nástrahám“, jako je malé písmo, velké množství reklam nebo nesrozumitelná hlášení.

Senioři v digitální propasti

To, že senioři nemají přístup k moderním technologiím nebo je neumí používat, je se stárnoucí populací velký problém. Do digitálního světa se totiž přesouvají téměř všechny lidské aktivity, od nákupů, vzdělávání, zpravodajství až třeba po komunikaci s blízkými. Senioři se tak dostávají do takzvané digitální propasti, která často ještě stupňuje společenské vyloučení, ve kterém se nezřídka ocitají. Odborníci přitom tvrdí, že nové komunikační technologie podporují prohlubování osobních kontaktů v reálném světě, pomáhají snižovat pocit osamocení a pozitivně ovlivňují subjektivní pocit pohody.

„Naším cílem je zpřístupnit technologie lidem tak, aby zůstali ve spojení s rodinou, přáteli či pečovateli i různými užitečnými službami, a to díky zjednodušeným technologiím, ze kterých nemusí mít strach,“ říká Tomáš Posker.

Plně funkční aplikaci si tak lidé mohou stáhnout zdarma, poplatek zaplatí, jen pokud budou chtít propojit s více než čtyřmi kontakty. Oscar Senior plánuje také osvětové vzdělávání seniorů, ať už online nebo prostřednictvím organizace Moudrá sovička nebo univerzit třetího věku.

V budoucnu se chce Oscar Senior propojit se systémem elektronického zdravotnictví. Lidé by tak například mohli komunikovat se svým lékařem, informace o zdravotním stavu by se ze senzorů dostávaly přímo k němu nebo k příbuzným seniora.

Témata: důchodci

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky