Nebezpečné hračky mohou ublížit dětem. Tyto se stahují z prodeje

Česká obchodní inspekce (ČOI) odhalila několik hraček, kterými mohou malým dětem způsobit vážná zranění. Pokud je máte doma, rozhodně je nedávejte malým dětem na hraní.

Ilustrační fotografie
reklama

Nejnebezpečnější je kytička na solární baterii značky Flower, kterou dováží firma MH Domaci - hracky. Při laboratorních testech se z hračky za použití minimální síly oddělil malý magnet o průměru 10 mm a výšce 5 mm.
Foto ZDE

Ten by sám o sobě Vašemu dítěti asi příliš neublížil. Inspektoři ČOI však zjistili, že magnet vydává více než třikrát větší magnetický tok, než je u hraček povolené. Při spolknutí magnetu by tak dítěti mohly hrozit vážně zdravotní problémy.

Inspektoři označili za nebezpečný i dřevěný vláček od prodejce Van Thao Tran, který neměl žádné další identifikační údaje. Střechu vláčku tvoří dřevěné dílky tak malé, že je dítě může bez problémů spolknout či vdechnout. To by mohlo způsobit udušení dítěte či poranění vnitřních orgánů. Foto ZDE

Dalším nebezpečným výrobkem je elektrická hračka Klaun na baterie od prodejce Thi Thao Le, který je vyroben v Číně. U výrobku chyběly další základní identifikátory. Hračka se za použití síly tak malé, že jí dokáže vyvinout i dítě, rozloží na velmi malé dílky. Foto ZDE

Dítě by se případně mohlo dostat také k plastovému pouzdru, které obsahuje led žárovky, nebo přímo k žárovičkám. Všechny tyto díly může dítě vdechnout či spolknout a způsobit si tak vážná zranění nebo se udusit. Hračky by se již na trhu neměly objevit, ale je možné, že jsou ještě v některých obchodech.

Poslední nebezpečnou hračkou, kterou pracovníci ČOI zachytili, je Dětský kaleidoskop od prodejce Van Thao Tran, kterou inspektoři objevili v prodejně AAA Elektra v Plzni. I tuto hračku lze rozložit na malé dílky za užití minimální síly. Dítě se pak může snadno dostat k malým korálkům i ke skleněným zrcadlům. Těmi si děti do 3 let věku mohou způsobit vážná zranění. Foto ZDE

Všechny výrobky by již neměly být na trhu, ale je možné, že někteří prodejci dále závadné zboží nabízejí. Pokud však již tyto hračky máte doma, rozhodně je nedávejte svým dětem na hraní.

Témata: Hračky | děti

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky