MHD v Brně zdraží. Celoroční jízdné až o 4950 Kč

Brněnské zastupitelstvo v úterý v obecné diskusi jednalo o připravovaném zdražení městské hromadné dopravy. Agentuře Mediafax to řekl mluvčí magistrátu Pavel Žára s tím, že zatím není jasné, o kolik by se jízdné mělo zdražit.

660
reklama

"Žádné oficiální dokumenty na papíře nejsou," řekl Žára. Zastupitelé nicméně o chystaném zvýšení cen lístků v tramvajích, autobusech, trolejbusech a na lodích Brněnské přehrady diskutovali. Dražší jízdné by v Brně měli lidé platit od 1. ledna 2012.
 
Podle informací, které má agentura Mediafax k dispozici, by měla vzrůst cena základní hodinové jednorázové jízdenky na dvě pásma z dosavadních 22 na 25 korun. Roční předplacené jízdné by mělo podle "tvrdší" varianty stát 4950 korun, což je o 520 korun více než dosud. Mírnější varianta počítá s tím, že by byl roční kupon za 4750 korun.
 
Ceny při rozpravě zastupitelstva zveřejnil bývalý náměstek primátora, v současné době opoziční zastupitel Martin Ander (SZ). Primátor Roman Onderka se k jeho informacím nevyjádřil.
 
Podle Andera již nové tarify projednala dopravní komise magistrátu, poslední slovo při schvalování jízdného však bude mít městská rada.
 
Dopravní podnik odůvodnil plánované zdražení jízdného růstem cen pohonných hmot, elektřiny a uvažovaným zvýšením dolní sazby daně z přidané hodnoty z dosavadních deseti na 14 procent. Brno upraví své ceny směrem nahoru také proto, že od 1. července by měly vstoupit v platnost nové tarify integrovaného systému v celém Jihomoravském kraji.
 
Hromadná doprava se v Brně zdražovala naposledy před dvěma lety, a to zhruba o pětinu. Roční předplatní kupon tehdy podražil z 3700 na 4430 korun.
 
Podle kritiků má Brno ve srovnatelných městech relativně nejdražší městskou dopravu v Česku již nyní, před plánovaným zdražením. Za deset minut jízdy veřejnou dopravou platí cestující v jihomoravské metropoli v přepočtu 3,60 korun, Pražan za stejnou dobu v tramvaji či metru vydá 3,47 koruny a pasažér z Ostravy 3,33 koruny.

Témata: mhd | Brno

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky