Uprchlíci a zločin? Zajímavá statistika ukazuje pravdu

Zajímavá statistika z Německa ukazuje, že sice tamní migranti spáchali skoro 70 tisíc trestných činů, ale ve skutečnosti se jich drtivá většina chová v souladu se zákony a žádného zločinu se nedopustila. A překvapivě se nejpočetnější skupiny opravdových válečných uprchlíků - Syřané, Afghánci a Iráčané - chovají slušněji než migranti z jiných zemí. Informují o tom dnešní Lidové noviny.

Uprchlíci, ilustrační fotografie
reklama

Statistika posbíraná ve všech 16 spolkových státech překvapivě ukázala, že v přepočtu na počet příchozích spáchali nejvíce trestných činů či pokusů o ně migranti ze severní Afriky, Gruzie a Srbska, píší LN.

V absolutním počtu přečinů sice vedou národy, které mají mezi uprchlíky nejpočetnější zastoupení - Syřané, Afghánci a Iráčané -, jejich zapojení do zločinu je ale podle zprávy "jasně disproporčně nízké“.

Federální policie také konstatovala, že drtivá většina uprchlíků žádné zločiny nespáchala. Ve zprávě však chybí podrobnosti, policie například nezveřejnila, kolik z oněch 69 tisíc připadá na skutečné zločiny a kolik na pouhé pokusy o ně.

Policie naopak odhalila druhy trestných činů, které migranti páchali. Nejčastějším zločinem byla s 29 procent případů krádež, 28 procent zločinů připadá na útoky na majetek nebo padělatelství, 23 procent pak na ublížení na těle, loupeže a omezování osobní svobody. S drogami spojené trestné činy se vyskytly v šesti procentech případů a sexuální zločiny pouze v jednom procentu případů. A to navzdory sexuálnímu obtěžování, které po silvestrovských oslavách nahlásily stovky německých žen.

Policejní zpráva také poukázala na to, že počet trestných činů od letošního ledna do března poklesl o 18 procent, dodávají Lidové noviny.

Témata: uprchlíci

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky