Češi loni vykouřili půl miliardy pašovaných cigaret

Pašovaných či nelegálně vyráběných cigaret se v Česku loni vykouřilo téměř půl miliardy kusů. Představuje to však jen 3,2 procenta všech cigaret, které si v naší republice kuřáci koupí, píše dnešní vydání Práva.

Ilustrační fotografie
reklama

Česko nadále patří ke státům s vůbec nejnižším výskytem nelegálního kuřiva. Jak vyplývá ze studie poradenské společnosti KPMG, zhruba polovina českým kolkem neopatřených krabiček se do ČR dostává z Běloruska a Ukrajiny.

Není divu, vždyť zatímco u nás cena i těch nejlacinějších značek přesáhla hranici 75 korun, na Ukrajině lze dvacítku cigaret pořídit v přepočtu třikrát levněji. To je samozřejmě velké lákadlo pro pašeráky, píše Právo.

"V Evropské unii je nelegální každá desátá vykouřená cigareta. Konkrétně to loni představovalo 53 miliard kusů. Přestože v EU došlo k meziročnímu poklesu tohoto nelegálního obchodu z 10,4 na 9,8 procenta, přišly členské státy EU na daních o 11,3 miliardy eur (v přepočtu přes 300 miliard Kč),“ uvádí studie KPMG.

Daňové úniky jsou však citelné i v Česku, kde státní rozpočet přichází ročně kvůli pašovaným cigaretám až o 1,3 miliardy korun.

Témata: kouření

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky