Ministerstvo varuje české turisty: V Tunisku není bezpečno

Ministerstvo zahraničních věcí varuje všechny Čechy, kteří cestují do Tuniska. Mají být maximálně opatrní, protože v severoafrické zemi pořád není bezpečno.

Tunisko, ilustrační fotografie
reklama

"MZV ČR vyzývá občany ČR při cestách do Tuniska k maximální obezřetnosti, doporučuje vyhýbat se místům s velkou koncentrací osob, individuálnímu cestování po zemi a nočnímu cestování mimo nejdůležitější silniční trasy," píše se v doporučení čerstvě vyvěšeném na resortním webu.

Důvodem je to, že v zemi pořád platí výjimečný stav vyhlášený na konci loňského roku kvůli teroristickým útokům v muzeu Bardo, turistickém letovisku Sousse a také proti tuniským bezpečnostním složkám. Aktuálně je výjimečný stav vyhlášený do 23. června.

Čeští turisté by také neměli  cestovat do oblastí kolem hranic s Alžírskem a Libyí a do horských oblastí guvernátů Kasserine a Kef, kde tuniská armáda často zasahuje proti teroristům.

"Dále MZV ČR nedoporučuje cestovat do oblasti měst Siliana, Kairouan a Kasserine, do pouštní zóny jižně od linie Bir Rijm Maatoug – Borj Bourguiba – Ben Guerdan a do horské oblasti na severozápadě Tuniska," varuje také ministerstvo.

Turisté by u sebe měli pořád mít doklady a cestovní pasy, vždy poslouchat pokyny tuniských policistů a vojáků. A pro jistotu se také zaregistrovat do systému DROZD ZDE.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky