Češi bohatnou, ale ve finančním dospívání nepokračují

Českým domácnostem se finančně daří. Za uplynulý rok vzrostlo finanční jmění Čechů téměř o 205 miliard korun, vyplývá to z posledních dat České národní banky. Češi se ale s rostoucím bohatstvím učí zacházet jen pomalu, což ukazuje velmi mírný nárůst Indexu finanční dospělosti sestaveného analytiky Generali Investments CEE. Ti odhadují, že změnou chování a lepší ochranou před inflací by české domácnosti aktuálně mohly získat každý rok navíc 13,8 miliardy korun.

Ilustrační fotografie
reklama

Bohatství českých domácností se podle nových dat ČNB za celý loňský rok zvýšilo o 204,7 miliardy na 4 862 miliardy korun, protože aktiva vzrostla o 293 miliard korun, zatímco závazky domácností jen o 88,3 miliardy korun. „České domácnosti za loňský rok zbohatly díky růstu příjmů a klesající nezaměstnanosti v kombinaci s nízkým růstem cen. Pomohla i převážně dobrá výkonnost finančních trhů,“ říká analytik Generali Investments CEE Martin Pohl.

Finanční dospívání se zastavilo

Zatímco rostoucí bohatství českých domácností zůstává jednoznačně pozitivní zprávou, změny ve struktuře aktiv domácností už působí méně radostně. „České domácnosti mají nadále příliš mnoho defenzivních aktiv, jako jsou vklady a hotovost, a jejich přímá či nepřímá expozice vůči finančním trhům zůstává relativně malá,“ upozorňuje Martin Pohl.

Index finanční dospělosti Generali Investments CEE ukazuje rozdíl jednotlivých kategorií aktiv od ideálního rozložení volných prostředků z pohledu výnosu i rizika. Podle aktuálních dat zůstává tento ukazatel hluboko v záporném pásmu. „V loňském roce se zastavil pozitivní trend, který byl nastartován na konci roku 2010, kdy se ekonomika i trhy začaly zotavovat z finanční a hospodářské krize 2008/2009, což potvrzuje i vývoj našeho indexu, který za celý rok vzrostl jen o 0,4 bodu na rovných 27 bodů. S ústupem obav z krize tak české domácnosti opět přistupují k hospodaření s financemi laxněji,“ říká analytik Martin Pohl.

České domácnosti si dále nechávají zbytečně mnoho prostředků v hotovosti nebo jako bankovní vklady. Takto defenzivně mají uloženo 64 % finančních aktiv, zatímco německé nebo rakouské domácností si vystačí s řádově o třetinu nižším podílem. „Tento rozdíl činí v korunovém vyjádření 868 miliard a podle našich propočtů by změna v investičním chování, která by odpovídala Indexu finanční dospělosti na nule, přinesla Čechům 13,8 miliardy korun ročně navíc,“ vysvětluje Martin Pohl.

Kam investovat a vyhnout se inflaci i překvapení od ČNB

Současná stabilizace finančních trhů a nedostatek atraktivních alternativ by měly tlačit investory nadále směrem k investičním fondům, na které loni připadala až čtvrtina celkové nárůstu objemu finančních aktiv domácností. „Vzhledem k nízké úrovni výnosů lze očekávat postupné opadávání zájmu o dluhopisové fondy a rostoucí přítok nových prostředků do smíšených a nemovitostních fondů, které mohou nabídnout relativně stabilní výkonnost v různých tržních podmínkách. Investorům s dlouhodobým investičním horizontem a nižší obavou z rizika lze nadále doporučit akciové fondy,“ radí Martin Pohl.

Svou pozici v portfoliích domácností by měly posilovat také penzijní fondy, které se těší podpoře státu. V letošním roce se navíc otevřela možnost státem podporovaného penzijního připojištění pro děti. Banky budou v současném prostřední nízkých úrokových sazeb dále omezovat dostupnost atraktivně úročených produktů. Zároveň ale opět reálně vyvstává riziko inflace, která v letošním roce po dlouhé době opustí pásmo nulových či záporných hodnot. „Na konci roku by se mohla inflace pohybovat v blízkosti 1 %, a tak začne ukrajovat z reálné hodnoty neúročených a nízkoúročených aktiv, jako jsou hotovost a vklady. To je další pádný důvod, proč se zamyslet nad strukturou investic,“ dodává analytik Generali Investments CEE.

Investoři by měli pamatovat i na fakt, že dříve či později ČNB přestane udržovat korunu nad 27 Kč za euro. „Případné posílení koruny by vedlo ke kurzovým ztrátám z investic v zahraničí, a proto doporučujeme investovat do fondů, které jsou zajištěné proti kurzovým výkyvům. Navíc nyní došlo k zásadní obměně vedení ČNB. Nová bankovní rada pod vedením Jiřího Rusnoka může přistoupit k uvolnění kurzu koruny již v první polovině roku 2017,“ upozorňuje analytik Generali Investments CEE Martin Pohl.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky