Babiš: Skoncujme s trafikami pro bývalé politiky, berou peníze za nic

Ministr financí Andrej Babiš by chtěl zamezit dosazování vysloužilých politiků do vedení státních podniků. O jeho návrhu dnes bude jednat vláda, příliš šancí na úspěch ale Babiš nemá.

Andrej Babiš
reklama

Sotva skončí v politice, je pro ně nachystáno teplé místečko v některém ze státních podniků. A k tomu samozřejmě několik desítek tisíc měsíčně, podle Babiše v mnoha případech za nic. Politici totiž ve většině případů nejsou v dané oblasti kompetentní a na pozici je protlačil jejich známý.

Podle materiálu ministerstva financí se při dosazování lidí do řídících a dozorčích orgánů státních podniků projevují osobní zájmy a často i korupce. Věcný záměr zákona předpokládá zřízení Vládního výboru, který by výběr osob kontroloval a dbal by na jejich odbornost a na transparentní a objektivní výběr.

Součástí zákona by byla i dílčí novela zákona o střetu zájmů, která by měla vyloučit, aby stát v řídících, dozorčích nebo kontrolních orgánech zastupovali senátoři a poslanci, a to ještě 4 roky po skončení mandátu. Příslib místa ve vedení podniku totiž může být chápán jako určitá forma úplatku, například výměnou za konkrétní hlasování ještě v době trvání mandátu.

Návrh ale příliš šancí na úspěch nemá, vládě bude předkládán s 33 zásadními rozpory. Někteří politici považují zákon za zbytečný, jiní zase tvrdí, že zcela zakázat bývalým politikům pracovat ve vedení státních podniků je hloupost, v dané oblasti totiž mohou být odborníky.

Témata: Andrej Babiš

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky