Vyplatí se z EU odejít nebo způsobí Brexit ekonomický šok?

Zítřejším dnem ve Velké Británii končí možnost registrovat se do voleb v nadcházejícím referendu o setrvání nebo odchodu Velké Británie z EU, takzvaném Brexitu. Dnes na toto téma vystoupili jak zastánci setrvání v EU, tak i ti, kteří volají po odchodu.

Evropská unie, ilustrační fotografie
reklama

Bomba v ekonomice

David Cameron, britský premiér, opakovaně zdůraznil, že Brexit znamená ekonomickou nestabilitu a nepředvídatelnost. Odchod z EU by podle něj „pod ekonomiku položil bombu" a způsobil by ekonomický šok. S tím podle něj souhlasí devět z deseti ekonomů.

„A to znamená: Pád libry; růst cen; propad cen nemovitostí; zvýšení úrokových sazeb u hypoték; bankroty podniku; a růst nezaměstnanosti. Jinými slovy: recese," uvedl Cameron. Utrpěl by podle něj i britský obchod, a to kvůli nejistým rokům, které by odchod následovaly a během kterých by politici odchod z EU vyjednávali.

Tim Farron, britský poslanec a předseda Liberálně demokratické strany, který také prosazuje setrvání v Evropské unii, vystoupil po Davidu Cameronovi. Ve svém projevu ale zejména upozorňoval na kampaň Vote Leave (Hlasujte pro odchod), která je podle něj „založená na lžích".

Lživá kampaň?

„Věřím v pozitivní Evropu, ale nemůžu jen nečinně přihlížet a dopustit, aby nás kampaň za odchod dovedla do ekonomické zkázy kvůli kampani, která je založena na lžích. Jak zrazeni se asi lidé budou cítit, když budou hlasovat pro odchod z Evropy na základě lží, které jim kampaň za odchod předložila, jen aby v následujících týdnech, měsících a letech viděli, že tyto důvody byly úplné a smyšlené nesmysly," hřímal Farron.

Obvinil kampaň zejména z nepřesností a nepravdivých slibů v oblasti veřejných výdajů. Spočítal, že všechny sliby, které kampaň lidem předložila, by celkem přišly na 113 miliard liber.

Ve městě Stratford-upon-Avon pak se svým vlastním programem vystoupili zástupci kampaně za odchod z EU v čele s bývalým starostou Londýna Borisem Johnsonem.

Johnson ve svém projevu upozornil, že 60 % zákonů, které poslanci schvalují, původně pochází z Bruselu. Poukázal také na fakt, že pouze 3,6 % představitelů Evropské komise jsou Britové.

Cena za demokracii

Kampaň za setrvání v EU podle něj chce obětovat demokracii kvůli ekonomickým ziskům, ale demokracie je přitom pro ekonomický úspěch klíčová. Setrvání v EU pak podle něj bude znamenat hromadnou imigraci, kterou rozpoutají ekonomické problémy EU.

Jediným řešením pak podle něj je znovuzískání kontroly, kterou místo Británie převzala EU. Upozornil také, že nikde jinde na světě nevzniká centralizovaná unie, o jakou se snaží EU.

Michael Gove, britský ministr spravedlnosti, který zde také vystoupil, pak pronesl, že Evropská unie vznikla na základě idealistických myšlenek, které ale nyní podkopávají bezpečnost Velké Británie. Schengenská zóna podle něj ulehčuje teroristům pohyb po Evropě.

Témata: Velká Británie | EU | Brexit

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky