Růst mezd v Česku zrychluje, je nejvyšší od začátku krize v roce 2009

Průměrná mzda vzrostla v prvním čtvrtletí o 4,4 % meziročně, tedy nejvyšším tempem od konce roku 2009, kdy českou ekonomiku zasáhla celosvětová krize. Objem mezd vzrostl o masivních 6,1 % a počet zaměstnanců o 2,1 % meziročně – oba údaje svědčí o pokračující dobré kondici české ekonomiky, kterou můžeme vidět především v průmyslu, informuje Marek Dřímal, ekonom Komerční banky.

Ilustrační fotografie
reklama

Nejrychleji přitom rostou nižší mzdy, tedy alespoň oficiálně. Medián mezd se totiž zvýšil o 6,5 % a překonal tempo růstu průměrné mzdy. Nejvíce se průměrná mzda zvýšila v sektorech ubytování a pohostinství. Zde se zřejmě projevuje růst minimální mzdy, kdy se větší část výdělků přesouvá z šedé ekonomiky (peníze na ruku) do té oficiální.

Po očištění o inflaci se mzdy zvýšily o 3,9 %, což je také nový rekord v pokrizovém období.

Celkovému objemu mezd, který se rozpočítává podle počtu zaměstnanců na průměrnou mzdu, zřejmě pomohl i vyšší počet pracovních dní i díky přestupnému roku.

Zvyšování mezd by mělo i letos výrazně podpořit spotřebu domácností. Ta by měla přidat 2,7 % a stát se nejdůležitějším tahounem ekonomického růstu. České HDP by mělo letos vzrůst o 2,1 %. Oproti loňsku ho brzdí propad především veřejných investic kvůli pomalému náběhu nového programového období EU fondů a problémům s posudky EIA u infrastrukturních projektů.

Za celý rok 2016 by měly nominální mzdy vzrůst o 3,9 % a na konci roku přesáhnout 29 tis. korun.

Témata: mzdy | CZK

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky