Letos budeme nakupovat vánoční dárky přes internet

Téměř 70 procent Čechů letos plánuje nakupovat vánoční dárky prostřednictvím internetu. Vyplývá to z ankety společnosti DPD na téma "Jak se lidé v ČR staví k nákupu vánočních dárků po internetu", kterou zveřejnila ve čtvrtek.

660
reklama

„Pro naši společnost je důležité vědět, jak zákazníci uvažují a jaké služby během Vánoc vyhledávají. Z výsledků ankety je zřejmé, že česká společnost už internet přijala jako vhodný nástroj k nákupům,“ uvedl Daniel Mareš, generální ředitel společnosti DPD.

„Naším cílem je internetové nákupy usnadnit a zákazníkům poskytnout kvalitní a bezpečné doručení objednaného zboží,“ dodal.

K nejvíce nakupovanému zboží patří podle Mareše především oblečení, elektronika a kosmetika. Tento trend se nemění ani v nákupu vánočních dárků.

„Podle průzkumu se letos nejvíce budou nadělovat měkké dárky, tedy oblečení, sportovní vybavení a tak dále,“ řekl Tomáš Richter, zástupce internetového obchodu Kasa.cz. „Po měkkých dárcích následují knihy, hudba, filmy, elektronika, campingové vybavení, zahrada, hobby a vybavení do interiéru,“ doplnil.

Podle Richtera letos velký boom zažívají vouchery. „Lidé chtějí čím dál více dávat poukazy na různé wellness pobyty nebo zážitky. Už to není jako někoho někam cíleně posílat, ale obdarovaní si mohou vybrat, jak svůj poukaz využijí,“ vysvětlil Richter.

Anketa proběhla 3. října 2011 v pražských ulicích. Dotázáno bylo 500 osob, a to žen i mužů ve věku od 18 let. Přibližně třetina respondentů uvedla jako hlavní důvod těchto nákupů úsporu času. Nákup přes internet pak nejvíce využívají lidé do 29 let (80 %). Téměř třetina (31 %) uvedla, že nesnáší předvánoční tlačenice v obchodech, 30 procent využívá internet kvůli nižším cenám a 17 procent pro větší výběr zboží.

Čtvrtina dotázaných uvedla, že má z nákupu na internetu strach, polovina se obává zpoždění zásilky.

Společnost DPD je součástí nadnárodní skupiny GeoPost, lídra na světovém trhu zásilkových a expresních služeb. Působí ve více než 30 zemích. V České republice poskytuje služby šesti internetovým obchodům.

Témata: dárky, vánoce

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky