Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ministerstvo zpřísní bodový systém, lidé s tím souhlasí

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Ministerstvo dopravy plánuje změnit současnou podobu bodového systému, měl by být o hodně přísnější než doposud. Veřejnost měla měsíc na to, aby se k návrhu vyjádřila. Některé z podnětů lidí teď ministerstvo do návrhu zapracuje. Vládě ho chce předložit do prázdnin.

Mezi takřka tisíci podněty rezonovalo nejvíce tvrdší stíhání za řízení pod vlivem drog či alkoholu a silniční pirátství a na druhé straně volání po mírnějších trestech za bagatelní přestupky. Lidé zároveň měli zájem o jednodušší a přehlednější informování o stavu svého bodového konta. Ministerstvo dopravy nyní připomínky laické i odborné veřejnosti podrobně vyhodnotí. Některé podněty do návrhu zapracuje.

"Chtěl bych poděkovat všem, co se vyjádřili k bodovému systému, mnohé z připomínek byly konkrétní a přínosné. Je to pro nás velmi užitečná zpětná vazba a některými podněty se budeme dále zabývat. Cílem je udělat bodový systém přehlednější, lépe řidiče o bodech informovat a najít způsob, jak agresivní řidiče odradit od opakování nebezpečných přestupků. Žádné drakonické zvyšování pokut nechystáme," uvedl ministr dopravy Dan Ťok.

Podle Ťoka ale byly některé návrhy i hodně absurdní. Třeba že za přestupky se mají dělat veřejně prospěšné práce, když má řidič v krvi více než jednu promile alkoholu, mělo by s ním být zacházeno, jako by měl zbraň a auto by mu mělo být zabaveno, nebo možnost zabavit řidičák na doživotí.

V souvislosti s připomínkami veřejnosti ministerstvo upraví návrh například v následujících bodech:

Informování řidičů o bodech prostřednictvím SMS či emailu

Řidič, který by chtěl dostávat informace o udělených bodech, by si na úřadě požádal o zasílání zpráv. Prokázal by svou totožnost a uvedl číslo nebo email, na který chce informace dostávat. O každé změně bodového konta by pak byl automaticky informován.

Přísnější kontroly řidičů, kteří přišli kvůli alkoholu či drogám o řidičské oprávnění a vrací se do provozu

U řidičů, kteří dostali zákaz činnosti za řízení s alkoholem, drogami či kvůli odmítnutí zkoušky na tyto látky, by podmínkou pro znovuzískání řidičského oprávnění byl lékařský posudek, který by ověřil, že řidič není na alkoholu či návykových látkách závislý

Snížení horní sazby ve správním řízení u méně závažných přestupků (např. zapomenutí dokladů, špatné parkování)

V návrhu změny nastavení pokut oproti současnosti už byla snížena horní hranice blokové pokuty u těchto přestupků z 2000 Kč na 1500 Kč, ve správním řízení ale byla úřadům udělena možnost vyměřit pokutu s horní hranicí 5000 Kč, oproti dnešním 2500 Kč. Ministerstvo ještě zváží, zda toto pásmo zachová, nebo horní hranici sníží.

Zmírnění postihu za nehodu s lehkým ublížením na zdraví, kde se nejedná o trestný čin

Původní návrh počítal u těchto přestupků s tím, že může být udělen zákaz činnosti na 18 měsíců až 3 roky, nově to bude na 6 až 18 měsíců, snížení se týká i horní hranice pokuty.

Ministerstvo dopravy už v dubnu zveřejnilo kompletní přehled pokut za jednotlivé přestupky. Podívejte se na ně v tabulce ZDE.

Témata:  auta Ministerstvo dopravy

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 12:03

16. dubna 2024 11:39

Předpověď počasí na noc a středu 17. dubna

Mezi tlakovou níží nad východní Evropou a tlakovou výší nad východním Atlantikem k nám bude nadále proudit studený a vlhčí vzduch od severozápadu, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy