Babiš po 5 měsících dorazil na interpelace. S opozicí se pohádal

Ministr financí Andrej Babiš po téměř 5 měsících dorazil na interpelace poslanců. A hned první otázku opozičního politika označil za hloupou a zbytečnou. Šéf hnutí ANO i další ministři jsou opozicí dlouhodobě kritizováni, že se přímému souboji argumentů vyhýbají. Spokojen s tím není ani premiér.

Andrej Babiš
reklama

Andrej Babiš byl naposledy při ústních interpelacích 21. ledna. Tentokrát ale přišel a první otázka poslance z ODS směřovala na údajné vyhazování peněz za reklamu na EET. "Díky, že jste si dal pauzu v pohrdání sněmovnou a dorazil na interpelace," popíchl Babiše Radim Holeček z ODS.

"Právě takováhle hloupá interpelace je důvod, proč sem nechodím," reagoval na následný dotaz šéf hnutí ANO, který společně s ministrem vnitra Milanem Chovancem a ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem patří při poslaneckých interpelacích na členy vlády k největším absentérům.

"Mnozí další členové vlády si to v podstatě vyhodnotili jako zmarněný čas, zbytečnost, rituál, který nemá obsah," popsal politolog Jan Kubáček význam interpelací pro členy vlády. Tentokrát přišli všichni a celkově byla ministerská lavice nezvykle plná.

Interpelace jsou součástí české parlamentní demokracie už od vzniku Československa. Jejich význam ale upadá. "U nás to opravdu velice často vypadá neradostně, tragicky až tragikomicky, protože v podstatě jenom tluče prázdná sláma," dodal politolog.

Naopak velmi tvrdé souboje nesmí vynechat například každý týden britský premiér, kdy se dolní komora tamního parlamentu změní ve skutečnou arénu. Slovní boje v parlamentech ale často přerůstají v mnohem ostřejší výměnu názorů. V českém parlamentu zatím k fyzickému útoku nedošlo.

Témata: Andrej Babiš

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky