EET ohrozí advent, obávají se podnikatelé. HK ČR: Nenecháme vás na holičkách

Více než třetina podnikatelů se šest měsíců před spuštěním elektronizace tržeb obává nejhoršího – že EET ohrozí plynulý průběh letošního adventního období. Stát totiž certifikáty nezbytné pro technická zařízení k evidenci tržeb zatím nevydal. Čerstvá anketa Hospodářské komory ČR (HK ČR) ukázala, že mezi podnikateli vládne pocit nejistoty, bezmoci a převládají pochybnosti o připravenosti EET.

Ilustrační fotografie
reklama

„Podnikatelé si totiž stěžují na úroveň stávající právní úpravy a na to, že stát dosud nevybral všechny dodatele potřebné k realizaci EET. Téměř polovina podnikatelů se přitom také domnívá, že by stát – když už uvaluje na podnikatele administrativní břemeno a požaduje, aby si pořídli nějaké technické zařízení – měl podnikatelům alespoň garantovat, které na trhu nabízené zařízení pro EET je vůbec vhodné a které nikoliv,“ říká prezident HK ČR Vladimír Dlouhý.  

Anketa ukázala, že panují obavy podnikatelů jak z možné složitosti informačních systémů nebo nákladů na upgrade jejich dosavadního vybavení, tak z nákupu nového software či nákladů na rychlejší a spolehlivější konektivitu k internetu. Samostatnou kapitolu pak tvoří obavy z možného šikanózního postupu státních orgánů, které by si mohly s podnikateli vyřizovat účty.

Na druhou stranu respondenti v EET spatřují i to, že by mohla vést k odstranění mnoha případů neplnění daňových povinností, mohla nastavit spravedlivější prostředí pro podnikání a vůbec narovnat konkurenční prostředí.

Podnikatele trápí zejména celková připravenost projektu a nedostatek informací. Hospodářská komora ČR dnes proto vyslala jasný signál, že jim pomůže. „Poté co jsme v legislativním procesu zmírnili negativní dopady na podnikatele, například že jsme přispěli k zavedení slevy na dani 5000 Kč na nákup technického zařízení, v brzké době spustíme nový web – EET ANO ALE, který by podnikatelům pomohl zorientovat se ve způsobu plnění nové administrativní povinnosti,“ uvedl prezident HK ČR dnes na tiskové konferenci.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky