České děti mají zkažené zuby. Můžou za to rodiče i zubaři

Česká republika se chlubí v rámci Evropy smutným prvenstvím - českým dětem se totiž zuby kazí mnohem více a dříve než jejich vrstevníkům z jiných vyspělých států.

Čištění zoubků, ilustrační fotografie
reklama

Jasně to dokazují statistiky - zatímco ve vyspělých evropských státech se do tří let věku zuby zkazí jednomu až dvanácti dětem ze sta, v ČR má zubní kaz v batolecím věku každé páté dítě.

Uvádí to úterní MF DNES, která přidává i další alarmující srovnání - ve Velké Británii má v pěti letech zubní kaz 30 procent prcků, u nás každé druhé dítě. 

"Není žádnou výjimkou, že řešíme zubní kazy i u dětí mladších tří let. Děti mívají i mnohočetné kazy mléčných zubů, které řešíme v celkové anestézii," dává číslům za pravdu zubař Lukáš Kaloš.

A vzápětí označí viníky téhle "zubní katastrofy" - jsou to rodiče, kteří se málo starají. Problém je ovšem podle deníku i v tom, že řada zubařů nepřijímá dětské pacienty. Je s nimi totiž víc práce než s dospělými.

Žalostný stav dětských zubů upoutal pozornost ministerstva školství. Resort uvažoval, že znovu zavede pravidelné kontroly u zubařů pro děti školou povinné. Plán ovšem ztroskotal na tom, že školy ani rodiče nejevili zájem. 

Témata: zubaři | děti

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky