K lidem v nouzi míří balíčky pomoci za 61 milionů korun

Ministerstvo práce a sociálních věcí ve spolupráci s charitativními organizacemi pokračuje v distribuci potravinové a materiální pomoci pro lidi v nouzi. Balíčky v celkové hodnotě 61 milionů korun budou počínaje dnešním dnem postupně zavezeny na zhruba 200 výdejních míst, které provozuje Charita ČR, Naděje, Diakonie SKP ČCE a Slezská diakonie. Do distribuce pomoci se však mohou zapojit i další organizace.

Ilustrační fotografie
reklama

„Obsah balíčků jsme předem konzultovali s charitativními organizacemi, protože ony nejlépe znají skutečné potřeby lidí v nouzi. Chtěli jsme, aby byla pomoc opravdu adresná. Zároveň musel dodavatel zaručit kvalitu výrobků,“ upřesnila ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. Hodnota potravinových balíčků činí 42 milionů korun, hygienických balíčků pak 19 milionů korun.

Potravinové balíčky obsahují např. mouku, olej, rýži, masové a rybí konzervy, těstoviny, ale i potravinové doplňky. Jejich obsah se liší podle toho, zda jsou určeny pro domácnosti, nebo pro lidi bez domova, kteří nemají možnost si sami uvařit. „Jedním z požadavků na dodavatele byly například konzervy, k jejichž otevření není potřeba otvírák,“ doplnila ministryně.

Také balíčků s materiální pomocí existuje několik variant – pro domácnosti, pro lidi bez domova a pro děti. Obsahují zubní pasty, šampóny, mýdla, prostředky na praní a na mytí nádobí. Pro domácnosti s malými dětmi jsou určeny balíčky s jednorázovými plenkami (pěti různých velikostí) a dětská kosmetika.

Skoro 80 procent dodávky obdrží Charita ČR, která má zastoupení v největším počtu regionů. Balíčky vystačí do konce letošního roku. Pokud mají zájem podílet se na jejich distribuci i další organizace, stále mají možnost se přihlásit. MPSV nyní připravuje navazující projekt, který počítá i se zapojením potravinových bank. Na základě zkušeností získaných při realizaci současného projektu bude pomoc rozšířena například o vybrané oděvy nebo nádobí.

Projekt je financován z Operačního programu potravinové a materiální pomoci v rámci Fondu evropské pomoci nejchudším osobám (FEAD) a ze státního rozpočtu. Je zaměřen na osoby bez domova, osoby ohrožené ztrátou bydlení, materiálně deprivované rodiny s dětmi, neúplné rodiny s nízkou pracovní intenzitou a další osoby ve vážné sociální nouzi. První dodávka potravinové pomoci potřebným se uskutečnila loni před Vánocemi.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky