Analytici: Krach Řecka by odnesla i česká ekonomika

Případný bankrot Řecka by odnesla i česká ekonomika, která by se "svezla" s Evropou. Shodli se na tom analytici, které ve středu oslovila agentura Mediafax.

660
reklama

"Kdyby zkrachovalo Řecko, do velkých problémů by se dostal evropský bankovní sektor. Některé banky nemají dostatek kapitálu, aby byly schopné samy ustát pád Řecka," konstatoval analytik finančních trhů společnosti Next Finance Martin Prokop.
 
Do problémů by se podle něj dostávaly i další země západní Evropy. Jak analytik uvedl, krachem Řecka by se nastartoval proces, kdy by se Evropa dostala zpět do recese. "A to je problém pro českou ekonomiku, která stojí na exportu zboží především do západní Evropy. Zahraniční poptávka by byla vlivem dluhových problémů velice slabá. Čeští exportéři by museli snižovat výrobu a začali by propouštět. To se promítne na míře nezaměstnanosti, která tímto bude růst, a na síle domácí poptávky," nastínil analytik s tím, že v tom případě je nutné počítat s poklesem maloobchodních tržeb.

"Zasaženy tak budou i ostatní společnosti, které se přímo nezabývají exportem. Česká ekonomika také upadne do recese," shrnul Prokop.
 
"Bankrot Řecka by neměl mít na českou ekonomiku žádné přímé následky. To ale neznamená, že by neměl vůbec žádné následky," konstatoval analytik GE Money Bank Petr Gapko. Jak dále uvedl, pokud by se jednalo o řízený bankrot, byly by ekonomické důsledky daleko nižší, než kdyby bankrot probíhal živelně.

"Řízený bankrot by totiž znamenal řešení přijatelné celou eurozónou. Následoval by odpis části řeckého dluhu v účetnictví bank a dalších institucí, které dluh Řecka drží. To může znamenat omezené státní zásahy do bank, ale určitě ne v České republice," sdělil analytik. Státní pomoc zahraničním bankám by pak podle něj mohla ještě více zpomalit ekonomiku, ale o nic zásadního by se nejednalo.

"Řízený bankrot Řecka by tedy měl na naši ekonomiku jen velmi omezený dopad, který by se pravděpodobně projevil prostřednictvím snížené zahraniční poptávky,"shrnul Gapko.
 
Zároveň má ale za to, že pokud by bankrot proběhl živelně, mohlo by dojít k výraznému propadu důvěry investorů. "To by mělo za následek prudké oslabení eura a koruny vůči dolaru, propad evropských akciových trhů a zamrznutí poptávky po státních dluhopisech. Následky by pak mohly být vážné pro celou Evropu, která by se určitě nevyhnula recesi," uzavřel analytik.

Témata: řecko | krize

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky