Zubaři zdražují, někteří až o 40 procent, ukázal průzkum

Spousta lidí nechodí k zubaři ráda, někteří mají ze zubařského křesla bez nadsázky hrůzu. A přispívá k tomu i fakt, že návštěva zubařské ordinace může vyjít pořádně draho. A dentisté navíc tlačí ceny dál vzhůru.

Zubaři, ilustrační fotografie
reklama

O tom, že zubaři zdražují, informuje pondělní MF DNES. Deník to zjistil na základě ankety mezi přibližně stovkou dentistů ze všech koutů republiky.

Ukázalo se, že i když někteří ze zubařů zdražili nehrazené zákroky za poslední dobu jen o pět procent, mnohem častěji ceny poskočily nahoru o dvacet, někde ale i o 40 procent.

Zubaři však ceny hájí slovy, že oproti cizině je u nás zubní péče stále laciná. A ceny jdou nahoru prý proto, že v oboru je hodně novinek a náklady na moderní vybavení ordinací nejsou právě nízké.

Řada zubařů si tak počítá takzvanou minutovou kalkulaci, aby ocenila čas strávený s pacienty a použité přístroje. I tady jsou ovšem velké rozdíly - "minutovné" totiž kolísá od 25 až po 90 korun.

Za to, že skoro pokaždé v zubařské ordinaci musíme sáhnout do peněženky, mohou prý ovšem i zdravotní pojišťovny, které už řadu let neaktualizovaly seznam hrazených výkonů a zákroků.

Témata: zubaři

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky