Eurozóna tlačí na Slovensko! Druhá šance přijde možná už zítra

Evropská unie ve středu vyzvala Slovensko, aby co nejrychleji hlasovalo a schválilo posílení Evropského fondu finanční stability (EFSF). Informuje o tom agentura AFP.

reklama

"Žádáme všechny strany ve slovenském parlamentu, aby se povznesly nad pozici krátkodobých politických cílů a využily další příležitosti k zajištění rychlého přijetí nové dohody," uvedli předseda Evropské rady Herman Van Rompuy a šéf Evropské komise José Manuel Barroso ve společném prohlášení.

Národní shromáždění SR poprvé o eurovalu hlasovalo v úterý pozdě večer. Kvůli bojkotu koaliční strany Svoboda a Solidarita (SaS) ale EFSF neprošel, a protože ho vláda spojila s hlasováním o důvěře, kabinet Ivety Radičové padl.
 
O dalším hlasování jednají ve středu zástupci koaličních stran bez SaS s Robertem Ficem z opozičního Směru-SD. Je pravděpodobné, že Fico bude chtít za podporu eurovalu žádat buď klíčovou roli při sestavování nové vlády, nebo vypsání předčasných voleb.
 
Nové hlasování by mohlo být už ve čtvrtek.
 
Pro rozšíření pravomocí fondu se už vyslovilo 16 ze 17 zemí eurozóny – Belgie, Kypr, Estonsko, Finsko, Francie, Řecko, Irsko, Itálie, Lucembursko, Portugalsko, Slovinsko, Španělsko, Německo, Rakousko, Nizozemsko a naposled v pondělí Malta.

Schváleno však musí být jednohlasně všemi zeměmi eurozóny.

Témata: EU | slovensko

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky