EU došla trpělivost s Ruskem. Unijní státy chtějí ostřeji zakročit

V Evropském parlamentu vzniká rezoluce, podle níž by unijní státy měly ostřeji zakročit vůči prokremelské propagandě. Rezoluci připravila polská europoslankyně Anna Fotyga.

Evropská unie, ilustrační fotografie
reklama

"Evropská komise by měla dozorovat podrobný průzkum účinnosti stávajícího financování a předložit návrh na pružné řešení, které by poskytlo přímou podporu nezávislým médiím. Také by měla povolit směrování dalších zdrojů směrem k organizacím, jako je Evropská nadace pro demokracii," píše se podle serveru Blesk v návrhu rezoluce.

"Europoslankyně Fotyga, předsedkyně výboru pro obranu a bezpečnost, připravila návrh rezoluce, jak se bránit této ruské dezinformační válce. Nejde jen o jejich média, ale i o ta česká, která to přejímají. Citují, co ruské troll factories napíšou. A dělají to s oblibou a nahánějí tak vodu na kremelský vodní mlýn," vysvětlil serveru člen výboru Jaromír Štětina (TOP 09).

Podle Štětiny je EU pro Rusko potenciálním nebezpečím a naopak. "Jestliže pan prezident Zeman proti tomu minimálně neprotestuje, nebo některé ty lži dokonce opakuje, tak to znamená, že kolaboruje s cizí mocností. To, co dělá, je veliké bezpečnostní riziko pro náš stát. Je to psychicky nemocný starý člověk," dodal.

Zvláštní tým, který má monitorovat ruskou i jinou zahraniční propagandu, připravuje i české ministerstvo zahraničí. Podle ministra vnitra Milana Chovance by tým měl zahrnovat zhruba 30 lidí, kteří budou sledovat manipulace prokremelských médií i aktivity na internetu či sociálních sítích. „Je potřeba na to reagovat, je potřeba minimálně vědět, jakou cestou se to vydává," komentoval pro Českou televizi šéf resortu.

V Česku v současné době fungují desítky proruských webů, jež vypadají profesionálně. Neprůhledná vlastnická struktura přitom vyvolává otázky nad tím, jak jsou financovány, podotkla televize s tím, že nově vytvořený tým má podle vnitra naučit úředníky lépe sdílet informace a rychleji upozorňovat na rizika, která můžou cílené dezinformace přinášet.

Témata: EU | Rusko

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky