Včely mají ideální podmínky k rojení. Žihadlo může i zabít

Hasiči v těchto dnech řeší stovky případů, které souvisejí se včelami. Počasí včelám přeje, mají dost potravy a tak se mohou rojit. Tímto způsobem se včely množí, jejich roj ale může být nebezpečný.

Včela, Ilustrační fotografie
reklama

Včely se rojením množí, teď pro to mají ideální podmínky. K rojení totiž potřebují dostatek potravy a ten teď mají, kvete totiž kde co. Jenže to znamená, že teď potkáte roj včel častěji, než český med na pultech supermarketů.

"Během včerejška jsme měli 33 zásahů a 25 bylo ohledně likvidace nebezpečného hmyzu," prozradila TV Nova Petra Musilová, mluvčí Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina.

Včely jsou tak rozdrážděné, že se k roji dá bezpečně přiblížit jen s včelařskými rukavicemi a s kloboukem. "Potíže mohou mít hlavně lidé alergičtí na bodnutí. Tam hrozí i smrt," varuje Jiří Bajer, učitel včelařství.

Pomoc je poté jediná, okamžitě volat záchranáře. Až začne kvést mák, může být podle včelařů ještě hůře. To totiž včelí jed bývá nejvíce agresivní. Na druhou stranu jsou lidé, včelaři, kteří bodnutí považují za něco jako každodenní hygienu.

A když potkáte roj včel, rada je podle odborníků jediná. Včely nedrážděte, neodhánějte je, ani nedělejte prudké pohyby. Prostě jen v klidu od roje odejděte do bezpečí.

Témata: včely

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky