České firmy zoufale hledají zhruba 130 000 zaměstnanců

České firmy zoufale hledají zhruba 130 000 zaměstnanců. Některé ze společností dokonce uvažují, že kvůli nedostatku pracovní síly odejdou za hranice. Přijít by mohli třeba lidé z Ukrajiny - jenže dostat je do Česka je podle firem takřka nemožné. Vládě vyčítají vízovou politiku - vyřídit pro ně víza totiž trvá i rok.

Ilustrační fotografie
reklama

Třeba ve společnosti Borgers v Rokycanech, která vyrábí netkané textilie, chybí hlavně operátoři výrobních linek. Firma by chtěla přijmout 600 lidí. "Především na pozice výrobních operátorů, ale pochopitelně i na další odborné pozice jako jsou údržbáři, zámečníci a podobně," řekl TV Nova jednatel společnosti Lubor Šabecký.

Podobné problémy má i firma Grund v Mladých Bukách, která vyrábí koupelnové koberečky. "V současné době máme spoustu zakázek ze zahraničí a nedostává se nám vůbec pracovníků. Naše šičky mají průměrný plat asi 24 tisíc hrubého," uvedl majitel filmy Jiří Grund.

To samé řeší také náchodská firma Sněžka, která vyrábí šité autodíly. Zakázky by byly, ale výroba je ohrožena. A to z toho důvodu, že tu aktuálně chybí sto šiček. "Jezdíme každý den do Polska autobusem a svážíme šičky z Polska, ale ten úbytek je skutečně tragický a tu firmu to ohrožuje," řekl TV Nova majitel Miloslav Čermák.

Kvůli nedostatku zaměstnanců přesunula firma část výroby na Slovensko. A další firmy o přesunu uvažují. Podle Konfederace, která podnikatele zaštituje, může za všechno pomalý systém ministerstva zahraničních věcí.

"Tento systém je v současné době nepropustný. Což znamená, že my sem ty pracovníky nedostaneme," zlobí se Jan Zikeš z Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů České republiky.

S tím souhlasí i ministr financí Andrej Babiš. "Ten visapoint systém je hrozný. Je to skutečně krizový stav, který je nutné urychleně řešit," uvedl pro TV Nova Andrej Babiš.

Podle ministra zahraničních věcí by mohli s přílivem pracovní síly hlavně z Ukrajiny pomoci noví úředníci ve Lvově. "Věřím, že se sem podaří dostat profese, které tady poměrně chybí. Ale samozřejmě nebude to úplně na těch číslech, která vidí podnikatelé," řekl ministr Zaorálek.

Rezervovaný přístup k požadavkům zhruba 300 firem má i ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. "Já jenom podotýkám, že konjunktura netrvá věčně a potom pro stát je velký problém, když lidé, kteří sem byli pozváni jako hostující pracovníci, jsou najednou bez práce," dodal ministr Mládek.

Zaměstnat by se prý měli raději Češi bez práce. S těmi je ale podle firem problém. Většina z nich nemá kvalifikaci, chuť si ji dodělat nebo jednoduše pracovat nechtějí.

Témata: firmy | zaměstnanci

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky