Otevřeně? Euro bylo obrovskou chybou, eurozóna umírá

Brexit, tedy odchod Velké Británie z Evropské unie, je na jazyku politiků a expertů stále častěji. Larry Elliott, ekonomický expert britského deníku The Guardian, v souvislosti s tím uvádí, že by se Británie měla odpoutat od EU, jejíž projekt jednotné měny selhal.

Evropská měna EURO, ilustrační fotografie
reklama

Euro selhalo

Mark Carney, ředitel Bank of England, centrální banky Velké Británie, 12. května zveřejnil zprávu, ve které varoval před možnými dopady Brexitu na libru a státní ekonomiku. Elliott uvádí, že Carneyho vyjádření mělo na britské voliče velký vliv a posunulo výsledky anket blíže k setrvání v EU.

„Až se bude psát historie kampaně referenda, intervence Carneyho zřejmě bude považována za klíčovou," uvádí. Zároveň ale varuje, že ačkoliv souhlasí s tím, že odchod z EU by mohl ekonomiku uvrhnout do recese, varuje před dle jeho názoru daleko závažnějším problémem.

Tím je podle něj „selhání experimentu jedné měny," ke kterému se Carney nevyjádřil, ačkoliv jde podle Elliotta o klíčový problém. I když se Británie rozhodne v referendu zůstat, volání po Brexitu podle něj neskončí do doby, než se vyřeší problémy eurozóny.

Problematická eurozóna

„To znamená buď přiznat, že euro bylo strašlivou chybou, nebo to dovést k úplnosti, ještě zvýšit integraci a zavést jeden bankovní systém, celoevropskou pokladnici a demokraticky voleného ministra financí, který by měl moc získat peníze v Německu a použít je v Řecku," navrhuje Elliott.

„To se ale v dohledné době nestane; možná nikdy. Státy, které se k eurozóně přidaly, se přijetím eura vzdaly značné části své ekonomické moci, ale udržely si právo zavádět vlastní daně a činit svá vlastní rozhodnutí o výdajích."

Ačkoliv Británie v eurozóně není, setrvání v EU podle Elliotta znamená vázat se na „měnovou zónu, která se nemůže pohnout ani dopředu, ani dozadu, kvůli čemuž bude mít problémy i nadále."

„Jiná Evropa"

Krize eurozóny se podle něj netýká jen Řecka, ale také „Itálie, kde je na tom ekonomika téměř stejně, jako v době zavedení měnové unie; Francie, kde je nezaměstnanost dvakrát tak vysoká jako ve VB nebo USA; Finska, technologicky vyspělé země, kde je ekonomika o 7 % nižší, než byla před začátkem finanční krize; a dokonce i Německa, kde byly boom exportu a vysoké firemní zisky vykoupeny nízkým růstem mezd".

Elliott vysvětluje, že myšlenka EU vznikla na představě lepších Spojených států amerických, ale od zavedení eurozóny se podle něj EU od USA jen vzdaluje. Je proto podle něj potřeba „jiná Evropa".

„Eurozóna je ekonomicky odsouzena k zániku: přežívá se zásadami, které evidentně selhaly, je lhostejná k demokracii, je vedena malým množstvím elit pro ně samotné a pomalu umírá," dodal Elliott.

Témata: Eurozóna | EUR

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky