Vyženeme děti ze škol na pole a do dílen, plánuje vláda

Premiér Bohuslav Sobotka se včera dohodl se zástupcem podnikatelů a živnostníků na smělém plánu. Ve snaze přitáhnout děti k řemeslu a fyzické práci chce vláda zavést povinné hodiny ve školních dílnách a na školních políčkách se zeleninou. Informuje o tom dnešní MF Dnes.

Ilustrační fotografie
reklama

V základních školách by se měla rozšířit výuka v dílnách a na školních pozemcích. Detaily s konkrétním harmonogramem změn by se měly dojednat na podzim. Shodli se na tom včera premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) s Karlem Havlíčkem, předsedou Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR, píše MF Dnes. 

Jednání o dílnách a pozemcích se uskuteční za účasti ministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD), jejíž úřad musí učinit nezbytné systémové změny. Přizváni budou možná i zástupci resortů průmyslu a zemědělství, kterých se problematika týká. Nyní dílny ani pozemky nejsou plošně povinné, školy mají možnost volby.

Sobotka považuje za podstatné, aby školáci tuto možnost měli. "Je důležité, aby se upravil vzdělávací obor Člověk a svět práce. Musíme také modernizovat obsah vzdělávání, pokud jde o technické vzdělávání,“ uvedl premiér.

"Je strašně důležité, aby dílny fungovaly,“ prohlásil před nedávnem v anketě MF Dnes viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar. "Žáci by se tam měli věnovat 3D tisku a pracovat na jednoduchých, ale atraktivních návrzích. Školy by je měly přivést k tomu, co nás čeká ve 4. průmyslové revoluci. Průmysl nás živí, ale zvládneme to jen, když ho zmodernizujeme. V podniku nebude nikdo dělat s rašplí. A pokud škola učně nepřipraví ani na základní konverzaci v cizím jazyce, vychovává nezaměstnaného,“ vysvětlil listu.

Témata: školství

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky