Jedete na dovolenou do Egypta? Na tyhle věci si dejte pozor

Egypt je oblíbenou prázdninovou destinací desetitisíců Čechů, v poslední době tam ale není úplně bezpečno. Pokud už jste si zájezd do této africké země koupili, přečtěte si, na co si dát pozor. Poradíme vám také, jak zakoupený zájezd stornovat.

Ilustrační fotografie
reklama

Únosy, střelba u pyramid v Gíze a útok na hotel v Hurgadě - to jsou jen některé z událostí, kterým v posledních letech museli turisté v Egyptě čelit. Severní Afrika už zkrátka dávno není považována za bezpečnou lokalitu, kde si dovolenou užijete bez omezení. Právě naopak, před cestami do Egypta varuje i ministerstvo zahraničních věcí (MZV). Obavy lidí mohlo ještě umocnit dnešní zmizení letadla, které mělo namířeno z Paříže do Káhiry. Podrobnosti čtěte zde.

"V některých oblastech, včetně Káhiry, může docházet k teroristickým útokům, zaměřeným převážně proti egyptským bezpečnostním složkám a jejich infrastruktuře. MZV doporučuje cestovat do Egypta, s výjimkou rudomořských letovisek a významných staroegyptských památek, pouze v odůvodněných případech (obchod, studium). MZV dále doporučuje pečlivě zvážit individuální cesty do oblasti velké Káhiry. Zajišťování klidu a bezpečnosti zůstává pod kontrolou bezpečnostních složek," píše na svých stránkách ministerstvo.

Pokud se přece jen do Egypta vydáte, je nezbytně nutné dbát zvýšené opatrnosti, respektovat pokyny egyptských bezpečnostních složek a zcela se vyhýbat jakýmkoli veřejným shromážděním. "Občané cestující do Egypta by měli vést rovněž v patrnosti výročí významných událostí, které mohou být zneužity k násilným akcím. Jedná se především o tato data: 25.1., 30.6., 1.7., 14.8. a 6.10," varuje ministerstvo.

Obzvlášť nebezpečná je situace na Sinajském poloostrově. "V případě organizované turistiky po Sinaji se nedoporučuje opouštět turistické rezorty a účastnit se výletů mimo ně. MZV dále výslovně varuje před jakýmikoliv cestami do severní části Sinajského poloostrova, a to včetně turistického letoviska Taba," dodává česká diplomacie.

V Egyptě operuje Islámský stát

Nebezpečí v Egyptě ještě vzrostlo asi před rokem, kdy tu začali výrazněji operovat bojovníci radikálního Islámského státu. Islamistům vadí režim prezidenta Abdal Fattáha Sísího, který se k moci dostal po svržení Muhammada Mursího v roce 2013. Od té doby už zabili na poloostrově Sinaj pět stovek lidí, další desítky lidí zavraždili v Káhiře a jiných městech.

Loni v červnu neváhali střílet ani u turisty vyhledávaných pyramid v Gíze. Ozbrojení muži na motocyklu tady zastřelili dva policisty, kteří měli za úkol chránit egyptské turistické objekty a jejich návštěvníky.

Další rána přišla na začátku letošního roku, kdy ozbrojení muži vtrhli do turistického hotelu Bella Vista v rudomořském letovisku Hurgada. Během útoku pobodali několik turistů. Tento hotel mají v nabídce i české cestovní kanceláře. V době přepadení v něm byli dva čeští turisté.

Stornování zájezdu

Pokud vás události posledních hodin od dovolené v Egyptě odradili, ale vy už máte koupený zájezd, nezoufejte. Většinou totiž máte možnost zájezd stornovat a dostat alespoň část svých peněz zpět.

Přesné podmínky storna zájezdu jsou uvedeny ve smlouvě, kterou jste dostali při koupi zájezdu. Každá cestovní kancelář si za zrušení zájezdu účtuje různě vysoký poplatek. Jiná situace ale nastává ve chvíli, kdy ve vybrané zemi dojde k nějaké nepředvídatelné události, například k přírodní katastrofě nebo teroristickému útoku. 

V takovém případě cestovní kanceláře obvykle vracejí peníze, ale častěji lidem umožní vybrat si jinou destinaci. Při koupi zájezdu je vždy vhodné připlatit si za pojištění storna zájezdu, nikdy totiž nevíte, co se těsně před dovolenou může stát.

Témata: Egypt | dovolená

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky