Paradox: Výkupní ceny mléka prudce padají, v obchodech je mléko pořád rekordně drahé

Je to paradox. Výkupní ceny mléka prudce padají a ačkoliv se mírně snižují i ceny v obchodech, pořád se dá mluvit o tom, že je mléko rekordně drahé. Vydělávají na něm všichni, kromě chovatelů krav. Ti zažívají naopak jedno z nejhorších období v historii, píše dnešní vydání MF Dnes.

Mléko, ilustrační fotografie
reklama

Cena mléka v prodejnách v březnu podle dat Českého statistického úřadu klesla na 16,14 koruny za litr. Ještě před rokem se přitom pohybovala kolem 19 korun. Spotřebitel by tedy mohl jásat, uvádí MF Dnes.

Ve skutečnosti však mléko bylo jen málokdy tak drahé. Výkupní ceny zemědělců se kvůli přebytku bílé tekutiny na evropském trhu propadly pod sedm korun. Podle propočtů MF Dnes je tedy rozdíl mezi výkupní a prodejní cenou neuvěřitelných 137 procent. Vyšších hodnot dosahoval rozdíl za uplynulých osm let pouze loni v srpnu, kdy vrcholila první vlna probíhající mléčné krize.

Na aktuální situaci tak profitují především všechny mezičlánky dodavatelského řetězce. Chovatelé dojnic naopak zažívají jedno z nejhorších období v historii.

Podle agrárního analytika Petra Havla však obchodníci nemohou ceny na vysoce konkurenčním trhu dlouhodobě udržet. "Ceny v řetězcích se tedy projeví s určitým zpožděním,“ předpokládá Havel

Témata: mléko

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky