Dálniční známky skončí? Neplatiče pohlídají automatické kamery

Konec dálničních kuponů ve formě samolepek plánuje ministerstvo dopravy. Poplatek se bude hradit přes internet a hříšníky pohlídají automatické kamery. Má to být levnější řešení, které navíc odstraní problémy s padělky známek. Informuje o tom MF Dnes.

Dálnice, ilustrační fotografie
reklama

Řidičům osobních aut a dodávek do 3,5 tuny od roku 2019 skončí pravidelný rituál strhávání staré a lepení nové dálniční známky. Poplatku za použití dálnic se ale nevyhnou, jen ho budou platit, podobně jako například Slováci či Maďaři, hlavně přes internet, upozorňuje MF Dnes.

Ministerstvo dopravy chce přeměnit dálniční známky z papírových na elektronické. Počítá s tím materiál, který úřad už odeslal do meziresortního připomínkového řízení. Stát si od nového systému slibuje hlavně úsporu nákladů i zjednodušení pro řidiče. Současně očekává, že skončí problém s paděláním dálničních známek, kterých jen loni celníci odhalili přes tisíc. Stát ročně vybere na dálničních známkách přes 4 miliardy korun.

Ušetří se především na nákladech na tisk dálničních známek a jejich distribuci: tisk vyjde ročně na 30 milionů korun, distribuce zhruba na čtvrt miliardy korun, připomíná MF Dnes. Stát odhaduje v materiálu úsporu nejméně šest až osm procent. Na Slovensku, kde elektronické dálniční známky platí od letošního ledna, jsou optimističtější: mluví až o pětinové úspoře.

Systém by měl fungovat prakticky stejně jako na Slovensku: řidič si přes internet koupí roční známku pro svoji registrační značku a kamery umístěné na mýtných branách ho vyfotí. Systém zjistí, zda je u značky zaplacen poplatek. Pokud ano, fotku smaže. Pokud zjistí jízdu bez zaplacení, celníci zahájí správní řízení. Novinkou je i to, že řidič už nebude muset vozit doklad o pořízení známky.

Plán počítá s tím, že budou i místa, kde se může roční poplatek zaplatit fyzicky, především za hraničními přechody. Zprvu ale stát bude nabízet opět jen varianty na kalendářní rok či měsíc nebo 14 dní. Později by mělo být možné koupit si časový poplatek na 365 dní od libovolného data. Kdo si nyní například pořídí auto až v červnu, musí platit dálniční známku stejně za celý rok, píše dnešní vydání MF Dnes.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky