Slovensko si rozhněvalo svět! Kvůli eurovalu

Oči celého světa se upřely na Slovensko, jehož parlament odmítl zvýšení záruk a pravomocí Evropského fondu finanční stability (EFSF). Maličký stát drží eurozónu v šachu kvůli vlastní nestabilní politické situaci, cituje ze středečních reakcí zahraničních deníků slovenský server Sme.

reklama

Média se zaměřila na dva aspekty neúspěchu eurovalu ve slovenském parlamentu. Jedni ho považují za příklad nefunkčnosti Evropské unie, druzí apelují na Slováky, aby odhlédli od svých problémů a pomohli euru.
 
Americký deník Washington Post Slovensko nařkl, že drží eurozónu v krizi "jako rukojmí" a na úterním selhání dokládá nevyzpytatelnost vládnutí v EU, která se musí spoléhat na rozhodnutí států hájící vlastní zájmy proti celku unie. Washington Post zdůrazňuje, že odmítnutí zneklidní již tak nervózní investory a zatřese zbytky důvěry, které mají světoví lídři v unii nejen kvůli "zbabraným" pokusům o ekonomickou záchranu.
 
Význam hlasování Slovenska připomněl i Wall Street Journal. Podtrhl, že na eurovalu závisí hodně, protože investoři a politici po celém světě se domnívají, že bez rozhodných kroků se eurozóna z krize nevymotá, což by mohlo ohrozit globální růst.
 
New York Times nadhodily, že z hlasování, které mělo upevnit důvěru v eurozónu, se stal příklad nedostatků společného přijímání těžkých rozhodnutí v zemích, které spojuje málo a rozděluje mnohé.
 
The Australian přímo napsal, že "nedostatek politického vůdcovství v Evropě dosáhl v úterý večer svého vrcholu", a zdůraznil, že "nedávno vytvořená liberální strana (SaS) zastupuje je 0,2 procenta z 332 milionů voličů v EU". Australský deník také varoval, že Slováci mohou zvýšit nespokojenost voličů v Německu, které na Řecko doplácí nejvíce.
 
Britská BBC zkoumá, co se stalo se Slovenskem, které ještě nedávno nadšeně vstupovalo do EU a zavádělo euro. Komentátor BBC se ptá, zda se ze Slováků nestali euroskeptikové, a to i přes "nesporné výhody, které jim členství přineslo". Odpovídá si však záporně a důvod odmítnutí EFSF hledá na slovenské politické scéně.
 
"Riskovala hodně a prohrála. I když Iveta Radičová ještě před minulými volbami kritizovala pomoc Řecku, v úterý vsadila na eurokartu vše," napsala německá agentura DPA.
 
Některá německá média Slovensko ostře kritizovala. "Slovensko to Evropě neulehčuje. Nechápe, proč by mělo jako chudý stát pomáhat bohatšímu Řecku. Ale Evropa nefunguje jako klub egoistů. Nikdo Slováky nenutil zavést euro. Chtěli ho. Teď musí pomoct při jeho záchraně. Není možné, aby malý, pětimilionový národ Evropu uvrhl do bankovní krize, proti níž by ta minulá byla jen procházkou," napsal německý deník Rheinische Post.
 
Ekonomický deník Handelsblatt tvrdí, že Slovensko je ukázkou pomalého rozhodování v eurozóně a jejího zásadního a dosud nevyřešeného dilematu – vnitřní politika má vždycky navrch před tou evropskou. "Takto to dál jít nemůže. Před 17 členy eurozóny stojí pravděpodobně další mimořádně důležité rozhodnutí. Dlouhým váháním politiků už teď euro ztratilo celý rok. Úzkoprsé chování na Slovensku musí být posledním únikem tohoto druhu. Jinak je euro skutečně ztracené a všichni v Evropě budou už brzy platit vlastními měnami," napsal německý deník.
 
Německé noviny Bild v titulcích pád Slovenska označily "eurodramatem v Bratislavě" a oznámily, že "Slováci šokovali Evropu". Podle časopisu Spiegel "Evropa doufá v druhou šanci od Bratislavy," kterou "ještě nikdy nikdo nesledoval tak napjatě".
 
Patnáct minut slovenské "slávy" komentoval i britský Guardian. "Zřídka kdy byly v krátké historii Slovenska oči tolika obráceny k tak málo lidem," napsal britský deník.

Témata: EU | slovensko

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky