Vyplatí se ještě spořit? Spořitelny chtějí snížit úroky

Na žebříčku oblíbenosti spořících produktů se u nás stavební spoření dlouhodobě drží na horních příčkách. Možnost stavebního spoření využívají stále téměř 4 miliony Čechů. Jen v prvním kvartále roku 2016 poskytly stavební spořitelny úvěry s celkovou hodnotou 10,2 miliardy korun. V porovnání s minulým rokem je to nárůst o více, než 10 procent.

Ilustrační fotografie
reklama

Pro ty, co si chtějí ušetřit nejen na bydlení, ale stavební spořitelny nepřichází s dobrou zprávou. Začátkem léta 2016 zřejmě nebude již tak aktraktivní, jako doposud. Tuzemské spořitelny chtějí kvůli nízkým úrokovým sazbám úroky snížit až o polovinu. Státní podpora, která současně činí až 2000 kč ročně však zůstane ve stejné výši.

"Stavební spořitelny, stejně jako jiné instituce, si stěžují, že peníze, které obdrží ve vkladech, jen obtížně zhodnocují na finančních trzích. Finanční instrumenty, zejména dluhopisy, a to i ty české, mají velmi nízké výnosy. Občas se objevují i záporné. Takže mohou generovat ztrátu a jejich byznys není ziskový,“ uvedl pro Český rozhlas nezávislý analytik Petr Hlinomaz .

Např. stavební spořitelna Reiffeisen v současnosti nabízí svým zákazníkům zhodnocení 1 % ročně. Snižování úroků ještě pořád zvažuje. Pokud by k nějakým změnám došlo, nejzazším termínem by mohl být červenec, nebo až září, řekla pro Český rozhlas mluvčí Jitka Jechová. „Jakékoli změny bychom určitě udělali tak, aby byl produkt pro klienty stále zajímavý a atraktivní,“ dodala.

Českomoravská stavební spořitelna s největší pravděpodobností sníží pro nové klienty úrok pod 0,7% již na začátku července. Stávající klienti by se však neměli žádných změn obávat.

Ačkoliv se některé stavební spořitelny ke změnám chystají, stavební spoření je stále jedním z nejbezpečnějších produktů. Především pro jasně stanovené sazby, poplatky a předem sjednaná pravidla. Vhodnou alternativou pro klienty se zájmem spořit  by mohly být státní spořicí dluhopisy, nebo penzijní připojištění, říká hlavní ekonom společnosti Deloitte, David Marek.

Témata: spoření | CZK

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky