EU je zoufalá kvůli migrantům? Uniklé materiály odhalují tajný plán

Evropská unie zprostředkovává tajnou dohodu s podezřelým z válečných zločinů v zoufalé snaze zastavit více migrantů z Afriky, kteří přichází k evropský břehům. Uvedl to britský server Express s odvoláním na německý Der Spiegel.

Evropská unie, ilustrační fotografie
reklama

Evropští diplomaté v čele s Německem údajně plánují projednávání plánů pro spolupráci s diktaturami kolem Afrického rohu - nejvýchodnějším rozšířením afrického kontinentu, kde leží Džibutsko, Eritrea, Etiopie a Somálsko - s cílem zastavit příliv migrantů do Evropy.

Německý Spiegel odkazuje na zápisy z březového setkání představitelů EU, které se mu podařilo získat. Materiály údajně nastiňují první konkrétní plán za více než 50 milionů eur, které mají být rozdány osmi africkým zemím v průběhu tří let. Finance mají být vynaloženy na ochranu hranic, k čemuž dostanou určené země kromě peněz i další vybavení.

Multifunkční plán EU se týká problémové oblasti Afriky, nouzové finanční prostředky by podle dokumentů měly putovat do osmi zemí - včetně konfliktního Súdánu.

Súdán je součástí hlavní cesty, kterou využívají uprchlíci z Eritreje, Somálska, Demokratické republice Kongo a Středoafrické republiky. Ti pak směřují do Libye, odkud na lodích cestují do Evropy.

Server poukazuje, že súdánský prezident Omar al-Bašír, který se chopil moci uprostřed občanské války, je obviněn z organizování válečných zločinů a zločinů proti lidskosti. Mezinárodní trestní soud na súdánského vůdce vydal zatykač, lidskoprávní organizace Amnesty International také tvrdí, že súdánská tajná služba mučí členy opozice. Spojené státy pak obviňují Súdán z poskytování finanční podpory teroristům.

Dokumenty, které Spiegel získal a které se vztahují k projektu EU v Africe, prý naznačují, že Evropa chce poslat fotoaparáty, skenery a servery pro registraci uprchlíků súdánským režimem, navíc má dojít k výcviku příslušníků pohraniční policie a stavbě táborů a záchytných místností.

Někteří zástupci EU už údajně vyjádřili znepokojení nad tím, jak by mohla být tato pomoc zneužita. Tato „rizika" uvedená v akčním plánu se týkají toho, že by peníze i vybavení financované ze svěřeneckého fondu EU, mohly být zneužívány represivním režimem k utlačování civilního obyvatelstva.

Existují také obavy týkající se toho, do jaké míry je al-Bašir připraven přijmout opatření proti převaděčům, organizace Human Rights Watch totiž tvrdí, že súdánský režim přímo spolupracuje s kriminálními sítěmi.

Zpráva skupiny Human Rights Watch také obsahuje obvinění, podle kterého policie a armáda prodávají uprchlíky obchodníkům s lidmi. Německé ministerstvo pro hospodářskou spolupráci a rozvoj potvrzuje, že akční plán je závazný, i když v jeho implementaci zatím nebylo zatím dosaženo žádného konkrétního rozhodnutí.

Marina Peterová, odbornice na oblast Afrického rohu, k tomu dodala: „Režim, který destabilizoval region a donutil statisíce lidí opustit své domovy má v tuto chvíli zastavit pro EU problém s uprchlíky."

Témata: EU | uprchlíci

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky