Zestátnění ČT? Sobotka má jasno. A neopomněl si rýpnout do Babiše

Prezident Miloš Zeman nebo vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš se vyslovili pro zestátnění českých veřejnoprávních médií. Podle hlavy státu je třeba Česká televize hlásnou troubou TOP 09. Premiér Bohuslav Sobotka teď jasně naznačil, jaký je jeho názor na tyto iniciativy.

Bohuslav Sobotka
reklama

Přestřelky mezi Hradem a ČT jsou poměrně známé, často probíhají prostřednictvím mluvčího Miloše Zemana Jiřího Ovčáčka. Svou nespokojenost dal prezident najevo i svým prohlášením, že by lidé neměli platit koncesionářské poplatky a že by mělo být médium placenou ze státního rozpočtu. Podle mnohých by to znamenalo větší politickou kontrolu ČT.
 
S tím ale nesouhlasí premiér Bohuslav Sobotka. „Návrhy na podřízení veřejnoprávní televize a rozhlasu státu jdou proti zájmům občanů. Veřejnoprávním médiím, rozhlasu i televizi musí zůstat garance nezávislosti. Nesmí podléhat komerčním zájmům, podnikatelským skupinám či být řízena jakoukoliv vládou," vysvětluje v oficiálním prohlášení šéf kabinetu.

Připomíná, že média veřejné služby musí hájit důsledně pouze veřejný zájem. „Základní garancí této nezávislosti je nezávislost ekonomická, která je dána tím, že Česká televize a Český rozhlas mají vlastní, na vládě nezávislý příjem ve formě koncesionářských poplatků. Jsem přesvědčen, že hájit svobodu slova je mimořádně důležité a potřebné. Je to nejen v zájmu občanů-koncesionářů, ale také v zájmu zachování demokratického směřování země," uvádí Sobotka.

„Veřejnoprávní média je potřeba bránit před populismem, který ve skutečnosti maskuje zájem některých politiků veřejnoprávní média nejprve ekonomicky oslabit a posléze ovládnout a řídit. Obrana veřejnoprávnosti je důležitý úkol pro nás pro všechny, obzvlášť v době, kdy se vytrácí nezávislost médií a ve veřejném prostoru stále intenzivněji sílí mediální vliv nejrůznějších podnikatelských skupin, které často prosazují své vlastní byznysové a politické zájmy," dodal ostře Sobotka, který tak zřejmě naráží na svého koaličního kolegu Babiše.

Právě Babiš, který se Zemana v jeho nápadu podpořil, vlastní prostřednictvím společnosti Agrofert mediální skupinu Mafra, která vydává deníky Lidové noviny, Mladá Fronta Dnes, Metro nebo Týdeník 5plus2. Vlastní také rádio Impuls.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky