Kauza Altner dopadla na ministry ČSSD, jejich popularita klesá. Nejvíce ztrácí Bohuslav Sobotka

Kauza "Altner" dopadá na hlavy ministrů ČSSD, nejvíce ztrácí důvěru premiér Bohuslav Sobotka, který je v květnu až čtvrtým nejdůvěryhodnějším členem vlády. Ukázal to průzkum agentury SANEP.

Ilustrační fotografie
reklama

Nejlépe hodnoceným členem vlády je opět vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš, kterému aktuálně důvěřuje v souhrnu 40,6% domácí populace. Přestože se Andrej Babiš postavil opět do čela pomyslné tabulky nejlépe hodnoceného ministra vlády premiéra Bohuslava Sobotky, oproti březnu, kdy byl až na druhé příčce, ztratil předseda Andrej Babiš 0,3 procentního bodu.

Andrej Babiš sice doplácí v očích voličů a široké veřejnosti na kauzu „Čapí hnízdo", která je však upozaděná např. kauzou „Altner" sociální demokracie, na níž doplácejí téměř všichni sociálnědemokratičtí ministři v čele se samotným premiérem Bohuslavem Sobotkou.

img-responsive

Bohuslav Sobotka | foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

V březnu nejlépe hodnocený člen vlády ministr Milan Chovanec se aktuálně ocitl s podporou 40,4% kladných hlasů na druhém místě. Za prvním Andrejem Babišem tak aktuálně zaostává o pouhé dvě desetiny procentního bodu. Milan Chovanec tak oproti březnu klesl o jednu příčku a ztratil 0,8 desetin procentního bodu. I přesto je však Milan Chovanec nejlépe hodnoceným ministrem v barvách ČSSD.

Premiéra Bohuslava Sobotku, který v březnu zastával třetí místo, odsunul na aktuální čtvrtou pozici ministr obrany Martin Stropnický. Ten se tak v květnu stal třetím nejlépe hodnoceným ministrem se ziskem 37,9% kladných hlasů. Ministr obrany Martin Stropnický zároveň zaznamenal největší nárůst kladných hlasů (1,5 procentního bodu) ze všech hodnocených ministrů vlády premiéra Bohuslava Sobotky.

Opětovný pokles důvěry v premiéra Bohuslava Sobotku na aktuální čtvrté místo se ziskem v souhrnu 36,8% kladných hlasů, lze dát do souvislosti s kauzou „Altner", která se negativně promítá do hodnocení téměř všech sociálnědemokratických ministrů. Nejvíce však na této kauze doplácí právě samotný premiér, který oproti březnu ztratil důvěru 2,9% dotázaných, což je i zároveň největší propad důvěry ze všech ohodnocených členů koaliční vlády.

Nadále klesá důvěra ministrovi pro lidská práva Jiřímu Dienstbierovi (ČSSD), který se aktuálně těší důvěře v souhrnu 12,1% dotázaných, což je o 0,3 procentního bodu méně než v březnu. Jiří Dientsbier je zároveň nejhůře hodnoceným ministrem vládního kabinetu premiéra Bohuslava Sobotky, který sklízí kritiku veřejnosti zejména za svůj přístup k uprchlické problematice.

Exkluzivní internetový průzkum společnosti SANEP byl ve dnech 1. -28. 4. 2016 proveden na reprezentativním vzorku 15.741 dotázaných ve věkové kategorii 18 + let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci panelu 220 tisíc registrovaných uživatelů 47.419 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje kolem +- 2,5 procentního bodu.

Exkluzivní průzkum společnosti SANEP byl zaměřen na spokojenost s činností jednotlivých krajských hejtmanů a pražské primátorky. Výsledky průzkumu představují vždy percentuální vyjádření hlasování reprezentativního vzorku respondentů pouze v daném kraji a v případě Adriany Krnáčové v Praze. Reprezentativní respondentní vzorek v rámci jednotlivých 13 krajů činí v průměru 1089 dotázaných a v Praze 1581 dotázaných.

Témata: vláda | průzkumy

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky