Dobrá zpráva pro zaměstnance: Pět týdnů volna mají mít všichni

Nárok na pět týdnů volna by měl mít každý zaměstnanec. Tuto změnu chtějí prosadit odboráři v novém zákoníku práce, který by měl platit od příštího roku. V současnosti mají lidé ze zákona nárok na čtyři týdny za rok.

Ilustrační fotografie
reklama

Dnes mají ze zákona nárok na pět týdnů dovolené jen státní zaměstnanci. To je podle odborářů nespravedlivé a chtějí takhle dlouhou dovolenou pro všechny. Píše o tom web aktualne.cz. Pokud změnu prosadí, začít by mohla platit od příštího dubna společně s novým zákoníkem práce. 

Týden dovolené navíc nabízejí některé soukromé firmy jako jeden z benefitů. Podle odhadů je takových firem asi polovina. Odboráři ale tvrdí, že není důvod, aby pro státní zaměstnance platily nějaké zvláštní výhody.

Odboráři argumentují tím, že by týden dovolené navíc mohl sloužit jako zdravotní volno. V prvních třech dnech neschopenky totiž zaměstnanec nedostává žádné peníze. Poslanci o zrušení tzv. karenční doby (dny, kdy nedostáváte za nemoc zaplaceno), opakovaně jednají. Firmy by její zrušení podle odhadů přišlo na 5 miliard korun.

Prodloužit dovolenou plošně by ale nešlo ze dne na den a řada malých a středních firem by si týden dovolené navíc nemohla finančně dovolit. V rámci Evropské unie mají nárok na pět týdnů volna ve Francii, Rakousku, Švédsku a Itálii.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky