Jaké budou ceny energií? Ušetříme za plyn i elektřinu

Jak to bude s cenami elektřiny a plynu? Budou i pro maloodběratele klesat tak, jako klesají na mezinárodních burzách? A jak se daří společnosti ČEZ? Kolik budou dividendy? Na to a jiné otázky odpovídal v pořadu Vaše téma generální ředitel skupiny ČEZ Daniel Beneš.

Ilustrační fotografie
reklama

Zprávy, které generální ředitel ČEZ Daniel Beneš přinesl, by měli všichni uvítat - pokud se ukáží jako pravdivé, ceny by měly klesat. U elektřiny i u plynu.

"Cena silové elektřiny se propadla a my na to budeme reagovat. A domácnostem budeme zlevňovat až o dvacet procent. A druhá hlavní komodita, kterou máme, je plyn a ten se také zlevnil, takže budeme od května o deset procent zlevňovat i cenu plynu," prohlásil Daniel Beneš.

To je dobrá zpráva pro zákazníky. Jaká je ale situace v ČEZ? Klesají mu zisky a bude vyplácet dividendy? "Je pravda, že obecně situace v energetice je těžká, hodně se mění, všechny velké evropské energetické společnosti na to musí nějak reagovat a jejich kondice není úplně nejlepší. ČEZu se jako jednomu z mála daří ten rating udržet. Daří se nám držet i míru ziskovosti. Byť ten zisk je nižší než v předchozích letech - kvůli ceně elektřiny. Dividendy, které budeme vyplácet, by měly být stejné jako jsme je schvalovali na valné hromadě v předchozích letech," vzkázal akcionářům ČEZ Beneš.

Témata: energetika

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky