Ať Češi rozhodnou o vystoupení z EU. Ve Sněmovně to vřelo

Ve Sněmovně bylo pořádně živo. Důvodem byl návrh hnutí Úsvit uspořádat referendum o vystoupení Česka z Evropské unie, který poslanci včera svým hlasováním zařadili na program jednání. Brzy toho však litovali a svůj krok chtěli vzít zpět.

Ilustrační fotografie
reklama

Poslanci včera odsouhlasili, aby se na dnešním zasedání Sněmovny projednával i návrh hnutí Úsvit na uspořádání referenda o vystoupení Česka z EU. To se ale ukázalo jako velmi citlivé téma - poslanci tak museli velmi obtížně vysvětlovat, že jejich podpora zařadit návrh na program schůze neznamená, že s odchodem z EU souhlasí.

"Já jsem byl překvapen dnes ráno, když mi volal jeden nejmenovaný novinář a říkal: Vy jako hnutí ANO jste pro vystoupení z Evropské unie? Já jsem říkal: V žádném případě," snažil se zmírnit dopad hlasování  třeba místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek.

Plné ruce práce s vysvětlováním měla ale i ČSSD, která vystoupení z Unie prý také odmítá. "Mě velmi mrzí ta bouře ve sklenici vody, která se kolem toho strhla. Včera jsme umožnili, aby opozice na pořad schůze zařadili jeden svůj prioritní návrh zákona," řekl předseda Sněmovny Jan Hamáček.

Na návrh lidovců tak poslanci pro jistotu kontroverzní bod z programu jednání zase rychle vyřadili.

"Na tom, že je to blbost, nesmysl, neopodstatněná záležitost trvám, protože říkat takové nesmyslné návrhy bez reálné alternativy i jenom k diskuzi je prostě nesmysl a dokonce si myslím, že je to nebezpečné," prohlásil předseda KDU-ČSL Jiří Mihola.

Hnutí Úsvit se tak muselo smířit s tím, že návrh se projednávat nebude. "Arogance, kterou předvedla hlavně dneska ráno vláda v čele s lidovci, kdy označili referendum za hloupost a nesmysl, tak je vztyčeným prostředníčkem občanům České republiky," rozčiloval se předseda poslneckého klubu Marek Černoch.

I přes dnešní vyřazení z programu schůze se ale poslanci ještě referendem o případném vystoupení Česka z EU zabývat budou, a to zřejmě už na příští schůzi Poslanecké sněmovny. Podle jednacího řádu Sněmovny by totiž mohl být návrh z příští schůze vyřazen před hlasováním jen na základě politického rozhodnutí, a k tomu zatím nedošlo.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky