Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Státní maturity: Maturanty mátly kufry a spící pes. Zkuste si test z angličtiny i vy

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Jan Zýka / INCORP images

Státní maturity pomalu míří do finiše, dnes na studenty čekal didaktický test z angličtiny a slohové práce z jiných cizích jazyků. A právě angličtina byla předmětem, který si zvolily dvě třetiny žáků, volit mohli ještě mezi matematikou.

Test z angličtiny byl rozdělen na několik částí - nejprve se maturanti museli popasovat s poslechem, poté na ně čekalo porozumění textu a na závěr museli předvést znalosti gramatiky. K úspěšnému složení testu jim stačí správně zodpovědět 44 % otázek.

Poslechovou část na některých školách provázely komplikace. CD dodaná zadavatelem maturit totiž nemohli učitelé na přehrávačích spustit. Zkouška se tak studentům protáhla i o několik hodin. 

Podle některých studentů byl test tak jednoduchý, že ho srovnávali s přijímacím řízením na střední školy. Jiní s ním ale problémy měli, především pak s poslechovou částí. Většina maturantů se ale shodla na tom, že test z angličtiny byl lehčí než ten včerejší z češtiny.

A na které otázky si studenti stěžovali nejvíc? V poslechové části je pozlobilo spící štěně. Podle ukázky měli určit, kde si ustlalo, a jelikož se v nahrávce mluvilo o všech možných odpovědích, mohlo to některé studenty zmást. Druhou nejdiskutovanější otázkou byla zavazadla. Na základě konkrétních požadavků měli studenti přiřadit osobě příslušný kufr - tady hrála roli především slovní zásoba.

Zajímá vás, jestli byste maturitu z angličtiny složili i vy? Test včetně poslechových cvičení najdete tady:

Didaktický test z anglického jazyka

Řešení

Témata:  školství

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

17. dubna 2024 12:14

Za dobu našeho členství v EU vzrostlo bohatství průměrného Čecha o více než 40 procent

Od vstupu do Evropské unie (EU) nám vzrostl reálný HDP v přepočtu na obyvatele o více než 40 %, a to z 480 tisíc korun v roce 2004 na 675 tisíc korun v roce 2023. Průměrná spotřeba domácností vzrostla o 22 %, tedy z 248,5 tisíce korun v roce 2004 na 302 tisíc korun v roce 2023. Pokud by Česko nebylo součástí EU, dařilo by se nám ekonomicky hůře. HDP v přepočtu na obyvatele za loňský rok by bylo o pětinu nižší (o 130 tisíc korun) a spotřeba domácností by se snížila o třetinu (o 100 tisíc korun).

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.