Chystá se revoluce ve výuce matematiky. Takhle bude vypadat

Rozdělit třídu na dvě poloviny a vyučovat matematiku v menších skupinách plánuje od roku 2018 ministerstvo školství. Chce tak studenty lépe připravit na maturitu z matematiky. Tu by měli středoškoláci povinně skládat od roku 2021.

Ilustrační fotografie
reklama

Zavést povinnou maturitu z matematiky je jedna věc, řádně studenty na zkoušku připravit, je ale věc druhá. Toho je si vědomo nejen ministerstvo školství, ale také studenti, kterých se maturita bezprostředně týká. Česká středoškolská unie už od chvíle, kdy se začalo o povinné zkoušce z matematiky uvažovat, volá po změně výuky tohoto předmětu. Informuje o tom web ihned.cz.

Nově by to mělo fungovat podobně jako při výuce jazyků, tedy že místo plné třídy dětí bude kantor učit jen polovinu. Výuka tak bude o hodně individuálnější, což je především u obtížné a mnohdy neoblíbené matematiky to nejdůležitější.

Její neoblíbenost často pramení právě z toho, že student látce nerozumí, a když se pořádně nenaučí základy, těžko bude zvládat komplikovanější učivo. V každé třídě by tak od roku 2018 měli vyučovat dva učitelé, s penězi navíc už ministerstvo počítá.

Podle jakého systému budou školy studenty do skupin dělit, závisí na ředitelích. Zatímco někde je dělení úplně nahodilé nebo žáky rozdělují například podle příjmení, ideální variantou je podle kantorů dělení na základě úrovně na pokročilou a méně pokročilou skupinu.

V současné době maturita z matematiky povinná není, studenti si místo ní mohou zvolit cizí jazyk. Ve školním roce 2020/2021 už se jí ale 70 % maturantů nevyhne, výjimku budou mít například studenti uměleckých, gastronomických nebo pedagogických oborů. Letos si matematiku jako maturitní předmět vybralo o tři procenta méně studentů než loni, celkem 27 %.

Témata: školství

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky