Zemědělci bojují o přežití. Co bude s cenami masa, mléka a cukru?

Co bude s cenami vepřového masa, mléka a cukru? Dramaticky u nich padají ceny, což ohrožuje zemědělce. I kvůli tomu se dnes v Praze sešli ministři zemědělství osmi evropských zemí.

Ilustrační fotografie
reklama

Čeští zemědělci bojují o přežití z důvodu snížení cen produktů. Podle nich nejsou Češi zaměřeni na domácí nabídku a raději kupují produkty ze zahraničí - především z důvodu levnějších cen. Na úkor domácí produkce je tak mnohonásobně převažující dovoz vepřového masa, mléka i cukru.

Za nízkou výkupní cenou zemědělských produktů stojí zavření ruského trhu se zákazem vývozu a zrušení mléčných kvót. To je jedno z hlavních témat, která budou řešit ministři zemědělství Visegrádské čtyřky a také Rakouska, Slovinska, Rumunska a Bulharska. Osm evropských politiků bude řešit také dvojí kvalitu potravin. Často se stává, že stejný produkt má jiné složení v různých státech.

Výrobci však tvrdí, že každý národ má jiné chutě. Podle průzkumu Státní zemědělské a potravinářské inspekce různé složení a kvalita drtivé většině Čechů vadí. Třetina dotazovaných to dokonce považuje za nehoráznou manipulaci. Přes padesát procent Čechů si navíc myslí, že firmy na českém trhu jenom šetří na drahých surovinách.

Témata: zemědělství | mléko | Maso

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky