Kvůli nové řadící páce se zranily desítky lidí. Fiat svolává milion aut

Duben 2016 není šťastný měsíc pro automobilky. Po skandálu Mitsubishi a vyšetřování Peugeotu mají nyní problémy auta koncernu Fiat Chrysler Automobiles.

Ilustrační fotografie
reklama

Všechno začalo, když se japonská automobilka Mitsubishi Motor přiznala, že její zaměstnanci podváděli při testech, které mají zjistit spotřebu paliva. O kauze jsme Vás informovali.

Zaměstnanci automobilky upravovali údaje o tlaku v pneumatikách tak, aby spotřeba paliva při testu vypadala lépe. Šlo o modely, které pro Mitsubishi dodává konkurenční Nissan Motor.

Kvůli skandálu se podle portálu The Financial Express rozhodli rezignovat generální ředitel Osamu Masuko a provozní ředitel podniku Tecuró Aikawa.

Poté agentury informovaly, že francouzský úřad pro stíhání podvodů začal vyšetřovat koncern PSA Peugeot Citroën. Přestože Peugeot podle portálu FT.com tvrdí, že jejich auta splňují emisní normy ve všech státech, francouzské úřady o tom přesvědčeny nejsou. V kancelářích koncernu zabavili úředníci velké množství písemností, které nyní prověřují.

Nyní má problém skupina Fiat Chrysler Automobilies. Ta musela stáhnout asi 1,1 milionu osobních aut po celém světě kvůli špatné automatické převodovce v modelech Dodge Charger, Chrysler 300 a Jeep Grand Cherokee, informuje portál The Verge.

Problém je v novém systému automatické převodovky. V nových modelech již nezůstává řadicí páka v zadaném režimu, ale vrací se do výchozí pozice. Na aktuálně navolený režim upozorňuje pouze malá nevýrazná ikona na palubní desce. Proto se u těchto modelů stává, že se auto po zaparkování samovolně rozjede.

Špatný systém způsobil podle The Verge již 41 zranění. Proto automobilka nařídila stažení vozů a úpravu systému, který zamezí rozjetí automobilu s otevřenými dveřmi.

Témata: auta

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky