Platit za přítomnost otce u porodu je nesmysl, poplatek ale zůstává

Nastávající matky mají podle Ústavního soudu ze zákona právo na blízkého člověka při porodu. Nemocnice mohou žádat náhradu přiměřených a doložených nákladů na nadstandardní služby spojené s přítomností otce, jiného příbuzného nebo duly v porodním sále.

Ilustrační fotografie
reklama

Naopak si nemají účtovat zisk, odměnu ani úhradu základních zdravotnických potřeb, třeba roušky, dezinfekce nebo návleků na boty. Přítomnost otce u porodu sama o sobě nemůže být zatížena poplatkovou povinností, zdůraznil soud.

Ústavní soud dnes řešil případ muže, který si stěžoval, že musel v roce 2011 zaplatit za přítomnost u porodu 500 korun. Okresní soud v Ústí nad Labem v minulosti uložil nemocnici, aby mu vrátila 100 korun, které označila za zisk z porodu. Zbytek peněz měl pokrýt náklady na sterilní oblečení, přezutí a instruktáž pro nastávajícího otce. 

Podle Ústavního soudu ale ten okresní řádně nezvážil účel účtovaných nákladů, nemocnice by podle něj neměly na porodech vydělávat. Případ se tedy znovu vrátí do Ústí.

Poplatky za přítomnost otce u porodu řada nemocnic už v současné době vůbec nevybírá. Některé je zrušily před čtyřmi lety s platností zákona o zdravotních službách, který dal dítěti i matce právo na doprovod. Od té doby se přidávají další.

Od letošního března poplatky třeba rušily další nemocnice v Plzeňském kraji a zůstala tam už pouze jediná, která od nich zatím neustoupila. Naopak třeba v Praze většina nemocnic poplatky stále vybírá. Například v Podolí si musí doprovod zaplatit 1300 korun, pokud chce u narození dítěte být. Na Bulovce si za náklady spojené s přítomností doprovodu u porodu účtují tisícovku a třeba v Motole 700 korun. Naopak na Vinohradech doprovod neplatí nic.

Na české soudy se u nás už několikrát rodiče kvůli poplatkům za doprovod u porodu obrátili. Rozhodnutí v těchto sporech ale nebyla jednotná. Někdy dal soud za pravdu rodičům, jindy zase porodnici, která považovala doprovod za nadstandardní a tedy placenou službu.

Témata: porodnost | rodina

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky