Dobrá zpráva. Kurzy plavání ve školách budou pro děti zdarma

Od příštího roku bude stát platit dětem kurzy plavání ve škole, a to včetně dojíždění na bazén. Ministerstvo školství tak chce motivovat děti k tomu, aby více sportovaly.

Plavání, ilustrační fotografie
reklama

Zatímco některé školy veškeré náklady na kurzy plavání hradí, jinde si rodiče musí za tuto aktivitu pro své ratolesti připlatit, mnohdy i víc než tisíc korun. A někdy školy takové kurzy vůbec nepořádají.

S tím se rozhodlo skoncovat ministerstvo školství, které si dalo za cíl naučit plavat všechny školou povinné děti. V současnosti bohužel existují případy, kdy si rodiče nemohou dovolit dítěti kurzy plavání financovat. Zatímco ostatní spolužáci jedou na bazén, pro takového jedince musejí učitelé zajistit náhradní výuku ve škole.

Ministryně školství Kateřina Valachová během minulého týdne, kdy se jednalo o přerozdělování financí na sport, avizovala, že stěžejní je pro ni podpora pohybu dětí a mládeže. Školám proto bude dávat peníze nejen na zajištění kurzů plavání, ale také na dojíždějí na bazén.

Celkem ministerstvo vyčlenilo na sport pro příští rok šest miliard korun, to je o více než dvě miliardy víc, než dostávají sportovci letos. Plavání pro děti vyjde stát v roce 2017 zhruba na 50 milionů korun. Sportování mládeže podpoří asi 360 miliony, v následujících letech by měla být částka ještě vyšší.

Témata: školství | plavání

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky