Neschopenka: Za nedodržování režimu padlo 800 postihů

Celkem 787 postihů za nedodržení léčebného režimu během trvání dočasné pracovní neschopnosti udělili pracovníci okresních správ sociálního zabezpečení (OSSZ) neukázněným pojištěncům, kteří byli na tzv. neschopence během prvního čtvrtletí roku 2016. Kontroloři vyrazili do terénu 40 997 krát, tzv. neschopenku v daném období vypsali lékaři pojištěncům v 450 715 případech.

Ilustrační fotografie
reklama

Nejvíce postihů v prvním čtvrtletí roku 2016 eviduje Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) v Plzeňském kraji (113), nejméně v kraji Jihočeském (18). Po dobu čerpání nemocenského mají pojištěnci povinnost dodržovat režim dočasně práceneschopného pojištěnce. Zaměstnavatel i pracovníci OSSZ pak mají možnost zkontrolovat nemocného pojištěnce kdykoliv během pobytu na tzv. neschopence, včetně prvních tří dnů, tzv. karenční doby, za kterou se nemocenská dávka, resp. náhrada mzdy nevyplácí. Pojištěnci jim musí kontrolu umožnit.

Nefunkční zvonek neomlouvá
Neumožněním kontroly, tj. neumožněním kontaktu se zaměstnancem OSSZ provádějícím kontrolu režimu dočasně práceneschopného pojištěnce, se rozumí např. i to, že pojištěnec nemá označen byt jmenovkou nebo jiným jednoznačným způsobem, nemá funkční zvonek nebo nemá k dispozici jiné zařízení umožňující dorozumívání, popř. nezajistí alespoň možnost zaklepání na dveře, nebo že pojištěnec nepředloží rozhodnutí o vzniku dočasné pracovní neschopnosti či průkaz totožnosti. Za nesplnění povinnosti součinnosti k provedení kontroly může příslušná OSSZ uložit pojištěnci sankci ve formě odnětí nebo krácení nemocenského, a to na dobu nejdéle 100 kalendářních dnů ode dne provedení neúspěšné kontroly, ne však na delší dobu než do skončení dočasné pracovní neschopnosti. Nemocenské je kráceno nebo odňato na základě rozhodnutí příslušné OSSZ, přičemž výše krácení či odnětí se odvíjí zejména od závažnosti porušení zákonné povinnosti.

Vycházky
K povinnostem nemocného pojištěnce patří i dodržování vycházek, které mu může ošetřující lékař povolit ve stanovených časech, resp. ve stanoveném rozsahu. Vycházky může ošetřující lékař povolit nejvýše v celkovém rozsahu 6 hodin denně, a to v době od 7 do 19 hodin. Rozhodnutí, zda se vycházky vymezí na konkrétní časový úsek nebo několik konkrétních časových úseků, je plně v kompetenci ošetřujícího lékaře s ohledem na zdravotní stav pacienta, a na to, aby se nenarušil stanovený léčebný režim. Ve výjimečných případech může ošetřující lékař povolit, aby si vážně nemocný volil dobu vycházek podle svého aktuálního zdravotního stavu. Tomu však musí předcházet písemný souhlas příslušné OSSZ na základě žádosti ošetřujícího lékaře.

Kontroly dodržování režimu dočasně práceneschopných pojištěnců k 31. 3. 2016

Kraj                          Počet provedených kontrol     Počet postihů
Hl. město Praha                         2 117                                    25
Jihočeský                                   1 790                                    18
Jihomoravský                             4 884                                    63
Karlovarský                                2 225                                    77
Královéhradecký                        3 135                                    52
Liberecký                                   1 588                                    19
Moravskoslezský                       4 986                                     87
Olomoucký                                 2 928                                    55
Pardubický                                 3 341                                    71
Plzeňský                                    3 819                                  113
Středočeský                               4 542                                    73
Ústecký                                      2 866                                    75
Vysočina                                    1 373                                    21
Zlínský                                       1 403                                    38
Celkem ČR                              40 997                                  787
Zdroj:ČSSZ

Témata: nemocenská

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky